Audacity.cz/Fórum/Jaký mikrofon je lepší pro nahrávání podcastů - analogový nebo digitální?

Jaký mikrofon je lepší pro nahrávání podcastů - analogový nebo digitální?

Zdravím všechny audio nadšence! Mám takovou otázku ohledně nahrávání podcastů, protože se chystám rozjet svůj vlastní projekt a potřebuju se rozhodnout, jaký mikrofon si pořídit. Vím, že jsou dvě hlavní cesty - analogové a digitální mikrofony. Co myslíte, který z nich je lepší pro nahrávání podcastů? Slyšel jsem, že analogové mikrofony mají nějaký specifický zvuk, který může být pro některé projekty super, ale zase jsem četl, že digitální mikrofony jsou jednodušší na ovládání a připojení k počítači. Jaké máte zkušenosti s těmito typy mikrofonů? Je pravda, že analogové mikrofony potřebují více vybavení jako mixážní pulty a tak? A co kvalita zvuku, vyplatí se investovat do dražšího analogového mikrofonu, nebo jsou digitální modely dostatečně kvalitní pro podcastování? Jaké značky a modely byste doporučili? Chci, aby to znělo profesionálně, ale zároveň nechci utrácet majlant. Díky za všechny rady!

136 slov
1.4 minut čtení
3. 4. 2022
Vlastimil Charvát
Vlastimil Charvát

Myslím, že to záleží hodně na tom, co potřebuješ a jak chceš nahrávat. Analogové mikrofony mají fakt ten "hřejivý" zvuk, co může být pro podcastování fajn, ale jo, potřebuješ k tomu celou aparaturu jako mixpult a tak. To může být dost drahý a komplikovaný, pokud začínáš.

Na druhou stranu digitální mikrofony jsou prostě pohodlnější. Zpravidla se připojíš přes USB a jdeš. Kvalita zvuku je dneska už fakt dobrá i u levnějších modelů, takže klidně můžeš zkusit nějaký digi mikrofon od značek jako je Audio-Technica nebo Rode, které se na podcasty hodně doporučují.

Pokud plánuješ víc investovat a chceš to mít na úrovni, tak analogový mikrofon může bejt super volba, ale fakt se připrav na víc starostí s vybavením. Jinak bych šel asi do digitálu – je to pro začátek jednodušší a výsledek bude taky slušnej.

134 slov
1.3 minut čtení
4. 10. 2024
Aleš Eliáš
Aleš Eliáš

Tak já bych asi šel do digitálního mikrofonu, pokud jsi začátečník. Jsou jednodušší na použití a připojení k počítači, což ti ušetří čas a nervy. Analogové mikrofony zní super, ale jo, potřebuješ mixážák a další vybavení, což může být dost komplikovaný a drahý. Kvalita zvuku u digitálních mikrofonů se hodně zlepšila, takže pro podcasty to většinou stačí. Já jsem měl dobré zkušenosti s USB mikrofony jako Blue Yeti nebo Audio-Technica AT2020USB - zní fakt dobře a jsou cenově dostupný. Pokud chceš něco víc "profesionálního", tak pak můžeš investovat do analogu, ale to už chceš mít víc zkušeností. Takže za mě jednoznačně jdi do digitálu! Ať se ti daří s podcastem!

110 slov
1.1 minut čtení
13. 9. 2024
Dana Kříčková
Dana Kříčková
Podobné otázky