Audacity.cz/Fórum/Jak si mám uspořádat zvukové efekty abych je rychle našel?

Jak si mám uspořádat zvukové efekty abych je rychle našel?

Mám otázku ohledně organizace zvukových efektů. V poslední době jsem se dostal do situace, kdy mám v počítači spoustu různých zvukových efektů, ale jakmile potřebuji nějaký konkrétní, trvá mi věčnost, než ho najdu. Myslím, že by mi hodně pomohlo mít je uspořádané tak, aby byly přehledné a snadno dostupné. Zkoušel jsem různé způsoby, jako třeba vytváření složek podle kategorií, ale pořád to není ono. Někdy se mi stane, že si nejsem jistý, jaký efekt vlastně hledám, takže bych potřeboval i nějaký systém pro rychlé prohlížení těch efektů. Může mi někdo poradit, jak efektivně uspořádat zvukové efekty? Jaké metody nebo software používáte na správu vašeho zvukového archivu? Rád bych slyšel o nějakých praktických tipech a trikech, které by mi mohly ušetřit čas při hledání a zjednodušit celý proces. Děkuju moc za každou radu!

132 slov
1.3 minut čtení
4. 2. 2024
Dana Hrdá
Dana Hrdá

Nejlepší je to mít prostě nějak rozdělený do složek, třeba podle žánru, jako efekty do her, filmy nebo hudba. Pak si můžeš udělat nějakou malou databázi nebo excel, kde si zapíšeš názvy efektů a kategorie. Pokud nevíš, co hledáš, tak by pomohlo mít pro každý efekt i krátký popis nebo klíčová slova. Někdo používá software na správu zvuků jako ADOBE AUDITION nebo REAPER, tam si můžeš udělat vlastní knihovny. A pokud máš hodně efektů, zkus použít tagy nebo metadatové informace, abys je pak mohl rychle vyhledávat. Jinak můžeš taky zkusit nějaké preview přehrávače efektů, kde vidíš všechny zvuky a hned si je poslechneš. Hlavně to chce čas na to si to uspořádat tak, aby ti to sedělo.

117 slov
1.2 minut čtení
25. 6. 2023
Viktor Malý
Viktor Malý

Myslím, že je fajn mít zvukový efekt hezky uspořádaný. Zkus si vytvořit složky podle typů zvuků, třeba jako "příroda", "zvuky lidí", "hudební efekty" a tak. Pak ti to ulehčí hledání. Co se týče rychlého prohlížení, doporučil bych nějaký software, co umí přehrávat náhledy efektů. Například SoundMiner nebo AudioFinder, ty mají možnost procházet si soubory a vidět, co vlastně hledáš. Můžeš taky zkusit tagování zvuků, aby jsi mohl hledat podle klíčových slov. To pak hodně usnadní práci, když si nebudeš jistý, co přesně potřebuješ. Na to můžeš použít i Excel nebo Google Sheets jako databázi, kde si napíšeš názvy a krátké popisy. Když to budeš mít hezky strukturovaný, tak to bude v pohodě.

112 slov
1.1 minut čtení
13. 5. 2024
Marek Kovář
Marek Kovář