Audacity.cz/Fórum/Jak mohu použít hlasové příkazy k úpravě zvuku v Audacity?

Jak mohu použít hlasové příkazy k úpravě zvuku v Audacity?

Zdravím všechny, chtěl bych se zeptat, jestli někdo z vás ví, jak používat hlasové příkazy pro úpravu zvuku v Audacity. Mám pocit, že by to mohlo zjednodušit moji práci, protože když se snažím upravit různé efekty a filtry, obvykle musím použít myš, což mi zabere hodně času a často se mi to zdá nepraktické. Narazil jsem na možnost hlasového ovládání, ale nejsem si jistý, jak přesně to nastavit a co všechno můžu ovládat pomocí hlasových příkazů. Může mi někdo prosím vysvětlit, jaké jsou možnosti? Co všechno potřebuju k tomu, abych to mohl využít naplno? A jestli máte nějaké tipy nebo triky, jak efektivně používat hlasové příkazy v Audacity, budu moc rád. Rád bych věděl i to, jestli je potřeba mít nějaké speciální mikrofony nebo software navíc, nebo to zvládnu jen s tím, co mám doma. Díky moc za každou radu!

140 slov
1.4 minut čtení
14. 1. 2024
Michal Horálek
Michal Horálek

Hlasový příkaz v Audacity není úplně běžná věc, ale dá se na to nějakým způsobem dostat. Musíš mít na počítači nějaký software na rozpoznávání hlasu, třeba Windows Speech Recognition nebo něco podobnýho. Potom bys měl nastavit klávesové zkratky v Audacity pro různé funkce, co chceš ovládat. Třeba přehrávání, zastavení, nebo aplikaci efektů. Když to všechno spojíš, tak bys měl být schopnej říkat příkazy a Audacity by mělo reagovat. A jaký mikrofon? Normální sluchátkový s mikrofonem by měl stačit, nic extra nepotřebuješ. Hlavně si dej bacha na to, aby bylo ticho kolem tebe, jinak ti to bude blbnout. Zkus to a uvidíš, jestli ti to usnadní práci.

106 slov
1.1 minut čtení
16. 1. 2025
Karel Koudelka
Karel Koudelka

Hlasové příkazy v Audacity jsou trochu komplikovanější, protože aplikace to nativně nepodporuje. Musíš použít nějaký software pro rozpoznávání hlasu, jako třeba Windows Speech Recognition nebo Dragon NaturallySpeaking. Tyhle programy ti pak můžou pomoct ovládat Audacity pomocí hlasových příkazů. Je dobrý mít kvalitnější mikrofon, aby ti to správně rozpoznávalo příkazy, jinak se můžeš dost naštvat, když to nebude fungovat.

Co se týče příkazů, tak většinou můžeš říkat věci jako „play“, „stop“, „undo“ a podobně. Ale budeš si muset nastavit makra nebo skripty, aby to fungovalo přesně jak chceš. Takže na to si dej pozor. Měj na paměti, že to chce trochu ladění a možná i experimentování, než ti to všechno začne šlapat jak má.

Zkuste si najít nějaké návody online na nastavení těchto programů s Audacity, tam najdeš víc detailů a tipů, jak na to.

134 slov
1.3 minut čtení
13. 5. 2024
Richard Štěpán
Richard Štěpán