Audacity.cz/Fórum/Hlasové příkazy v Audacity – co všechno se dá dělat?

Hlasové příkazy v Audacity – co všechno se dá dělat?

Zajímalo by mě, co všechno vlastně můžu udělat s pomocí hlasových příkazů v Audacity? Slyšel jsem, že to může být opravdu užitečné, zvlášť když mám plné ruce práce a nechci pořád hledat myší po obrazovce. Mohu například pomocí hlasových příkazů jednoduše upravovat stopy, nastavovat efekty nebo dokonce zapisovat poznámky k projektu? Jaké konkrétní akce lze ovládat hlasem a jak to funguje v praxi? A je nějaký speciální software nebo plugin, který bych potřeboval mít nainstalovaný, aby to dobře fungovalo? Zajímá mě i to, jestli je to spolehlivé, nebo se mi může stát, že systém nebude správně rozumět mým příkazům. Máte někdo zkušenosti s používáním hlasových příkazů v Audacity a víte, jak nejlépe nastavit mikrofon pro maximální efektivitu? Jaké jsou vaše tipy a triky, abych mohl co nejvíc využít tento způsob ovládání? Děkuju za jakékoli rady!

135 slov
1.4 minut čtení
24. 7. 2024
Milena Špačková
Milena Špačková

Hlasové příkazy v Audacity fakt mohou být super užitečné, zvlášť když máš plný ruce nebo chceš zrychlit práci. Můžeš s nimi například startovat nebo zastavovat nahrávání, přehrávat zpětně, stříhat stopy, přidávat efekty... prostě dost toho. Co se týče poznámek, to už je trochu složitější, ale dalo by se to udělat pomocí nějakého externího programu na poznámky, který umí reagovat na hlas.
Nejčastěji lidi používají nějaké software jako VoiceBot nebo podobně, což ti dovolí mapovat hlasové příkazy na akce v Audacity. Není to úplně bezchybné, občas systém nemusí rozumět, hlavně když je šum nebo špatná kvalita mikrofonu. Takže je dobrý mít kvalitní mikrofon a klidný prostor.
Nastavení mikrofonu bys měl mít na max citlivost a používat pop filtr, aby se eliminovaly nežádoucí zvuky.
Tipy? Zkus si nahrát vlastní příkazy a testuj je, abys zjistil, co funguje nejlíp. A měj na paměti, že nejlepší bude si to vyzkoušet a najít si vlastní systém. Tohle je takový laborování, co víc říct.

161 slov
1.6 minut čtení
2. 10. 2023
Božena Kovaříková
Božena Kovaříková

Hlasové příkazy v Audacity jsou fakt super věc, pokud máš plné ruce nebo jen nechceš pořád koukat na obrazovku. Můžeš s tím třeba spouštět nahrávání, zastavovat ho, upravovat stopy jako zmenšení hlasitosti nebo přidávání efektů. Sice to není tak rozšířené, ale dá se to napojit přes software jako VoiceBot nebo Dragon NaturallySpeaking, což ti umožní ovládat Audacity víc než jen základní funkce.

Co se týče spolehlivosti, záleží na kvalitě tvého mikrofonu a prostředí. Pokud máš klidnou místnost a dobrý mikrofon, měl by systém většinou rozumět. Ale občas se stane, že nějaký příkaz nepochopí, takže buď připravený na to, že budeš muset párkrát zopakovat.

Tipy? Ujisti se, že mikrofon je dobře nastavený a ideálně neodráží zvuk od stěn. Zkus si udělat testy s různými příkazy a zjistit, co funguje nejlíp. Někdy je dobrý mít i seznam příkazů po ruce. Jinak hodně štěstí s experimentováním!

141 slov
1.4 minut čtení
2. 6. 2024
Vojtěch Pražák
Vojtěch Pražák