Audacity.cz/Fórum/Jak mohu používat Audacity jen hlasem, aniž bych musel použít myš?

Jak mohu používat Audacity jen hlasem, aniž bych musel použít myš?

Zdravím všechny, chci se zeptat, jestli někdo neví, jak bych mohl pracovat v Audacity pouze pomocí hlasových příkazů. Mám problémy s pohybem myši a rád bych se dostal k tomu, abych mohl snadno nahrávat a editovat zvuk jenom s pomocí svého hlasu. Zkoušel jsem hledat nějaké nastavení nebo pluginy, ale nic jsem zatím nenašel. Hlavně mi jde o to, jak spouštět záznam, zastavovat ho a případně i upravovat stopy bez toho, abych musel sahat na myš. Někde jsem slyšel o funkcích pro ovládání počítače hlasem, ale nevím, jak to spojit přímo s Audacity. Také by mě zajímalo, jestli jsou nějaké tipy nebo triky, které by mi mohly usnadnit práci. Možná máte někdo nějaké vlastní zkušenosti nebo víte o něčem užitečném? Děkuji předem za každou radu a tip!

127 slov
1.3 minut čtení
21. 5. 2023
Roman Skála
Roman Skála

Nahrávat a editovat v Audacity jen pomocí hlasu může být trochu oříšek, ale dá se to udělat. Zkus využít programy jako VoiceBot nebo VoiceAttack, ty ti umožní nastavit hlasové příkazy pro různé akce. Můžeš si nastavit spouštění nahrávání, zastavování, nebo i základní úpravy jako zmenšení/zesílení zvuku. Další možností je použít Windows Speech Recognition, ten by měl fungovat s většinou aplikací, včetně Audacity. Můžeš ho nastavit tak, aby ovládal i klávesové zkratky v Audacity, což by ti mohlo hodně pomoct. Taky uvažuj o makrech nebo skriptech, pokud jsi trochu technicky zdatný. Uvidíš, že se tím dostaneš k docela dobrýmu ovládání bez myši. Držím palce!

103 slov
1 minut čtení
7. 12. 2024
Patrik Duchoň
Patrik Duchoň

Myslím, že bys mohl zkusit nějaké software na rozpoznávání hlasu, třeba Dragon NaturallySpeaking nebo Windows Speech Recognition. Tyhle programy by ti mohly pomoct ovládat Audacity bez myši. Měl bys být schopnej spouštět nahrávání, zastavovat to a možná i používat některý základní příkazy pro editaci. Zkus si nastavit makra nebo příkazy tak, aby odpovídaly funkcím v Audacity. Taky se podívej na nastavení klávesových zkratek v Audacity, můžeš si je přizpůsobit a pak bys mohl pomocí klávesnice spouštět ty akce rychleji. Jinak bych doporučil hledat na fórech nebo YouTube, tam můžeš najít videa, jak lidi používají Audacity s hlasovými příkazy. Je to možná trochu zdlouhavý, ale určitě to jde.

107 slov
1.1 minut čtení
29. 1. 2025
Jindřiška Zajícová
Jindřiška Zajícová