Audacity.cz/Fórum/Nastavení Audacity pro hlasové povely

Nastavení Audacity pro hlasové povely

Zdravím všechny, chtěl bych se zeptat, jestli je možné v Audacity nastavit program tak, aby reagoval na mé hlasové povely. Vím, že existují různé programy a aplikace, které umožňují ovládání pomocí hlasu, ale nejsem si jistý, jak na to s Audacity. Mám v plánu nahrávat podcasty a při práci bych rád měl volné ruce, abych mohl intuitivně ovládat nahrávání, přehrávání a další funkce jenom pomocí svého hlasu. Zkoušel jsem najít nějaké návody nebo tipy, ale nedaří se mi najít konkrétní informace o tom, jak nastavit Audacity tak, aby chápe moje příkazy. Zajímalo by mě, jestli někdo z vás má zkušenosti s nějakými pluginy nebo externími nástroji, které by mohly tuto funkci do Audacity přidat. Také by mě zajímalo, jestli je třeba mít nějaké speciální mikrofony nebo hardware pro správnou funkčnost. Děkuji všem za odpovědi a tipy!

136 slov
1.4 minut čtení
26. 11. 2022
Helena Pavlíková
Helena Pavlíková

V Audacity to s hlasovými povely není žádná sláva, protože to přímo nepodporuje. Ale můžeš zkusit použít nějaký software třetí strany, co umí rozpoznat hlas a pak posílat klávesové zkratky do Audacity. Třeba VoiceBot nebo Dragon NaturallySpeaking by mohly fungovat. Ty programy umí převést tvé povely na akce jako třeba spustit nahrávání nebo zastavit přehrávání. Co se mikrofonu týče, ideálně nějaký slušný USB mikrofon, aby tě to dobře slyšelo. Hlavně si udělej testy, aby ti to nereagovalo na každé zaklení. Není to úplně jednoduché, ale dá se to udělat, jen chce trochu experimentování.

93 slov
0.9 minut čtení
9. 12. 2023
Bohumil Bartoš
Bohumil Bartoš

Audacity jako takové přímo na hlasové povely nereaguje, ale můžeš to vyřešit pomocí nějakého externího softwaru. Zkus třeba VoiceBot, což je program, co ti umožní nastavit různé hlasové příkazy a pak je napojit na Audacity. Můžeš si tím definovat příkazy jako "nahrávej", "pozastav" apod. Co se týče mikrofonu, stačí mít docela dobrý mikrofon pro záznam zvuku, ale nezapomeň na dobré nastavení akustiky, aby ti to správně rozpoznávalo hlasy. Někteří uživatelé také používají nástroje jako Dragon NaturallySpeaking, ale to může být trochu složitější na nastavení. Hlavně si dej pozor na latenci a to, jestli ti programy dobře fungují dohromady. Je to sice víc práce na začátku, ale pak budeš mít volné ruce a pohodlnější nahrávání.

114 slov
1.1 minut čtení
1. 11. 2023
Zdeňka Hájková
Zdeňka Hájková