Audacity.cz/Fórum/Proč používat hlasové příkazy v Audacity?

Proč používat hlasové příkazy v Audacity?

Nedávno jsem narazil na možnost používat hlasové příkazy v Audacity a začal jsem se přemýšlet, jestli to má vůbec smysl, když mám k dispozici myš a klávesnici. Upravovat audio s myší je přece tak pohodlné a zvykl jsem si na to. Jaký by mohl být důvod, proč bych měl přejít na hlasové ovládání? Vždyť se zdá, že je to spíš jen novinka než něco praktického. Je to jako mít další způsob, jak ovládat program, ale není to zbytečné? Zvlášť když se mi zdá, že všechno mohu udělat rychle a efektivně pomocí klávesových zkratek nebo kliknutí myší. Nemůže to být spíš jen módní trend pro ty, kteří chtějí vypadat cool? Co když budu chtít provést složitější úpravy v Audacity nebo třeba pracovat na víc stopách najednou? Jak se vlastně používají ty hlasové příkazy? Slyšel jsem, že to může ušetřit čas při editaci, ale není to jen další způsob, jak se zmást s technologií? Mám obavy, že se budu muset učit nové povely a že mi to celé bude trvat déle. Jaké máte zkušenosti s hlasovými příkazy v Audacity? Opravdu to pomáhá, nebo je lepší se držet klasického ovládání pomocí myši a klávesnice?

191 slov
1.9 minut čtení
16. 11. 2024
Jindřiška Rybářová
Jindřiška Rybářová

Hlasový ovládání v Audacity má určitě svoje výhody, i když to na první pohled vypadá jako zbytečnost. Když třeba máš plný ruce práce nebo jsi uprostřed něčeho složitějšího, tak je super mít možnost říct "stop", "play", nebo "zvětšit" a nemusíš furt sahat po myši. Je to takový zrychlení práce, když se zapojíš do editace víc než jen s klikáním. Jasně, chvíli trvá, než si zapamatuješ povely a jak to vůbec funguje, ale pak to může fakt usnadnit práci. Obzvlášť když pracuješ na víc stopách nebo děláš detailní úpravy – nemusíš se furt přepínat mezi nástroji a můžeš jen říkat, co potřebuješ. Takže pokud jsi otevřený novým věcem a chceš si to vyzkoušet, můžeš být mile překvapenej. Ale pokud ti to přijde jako módní trend a radši se držíš osvědčených metod s myší a klávesnicí, tak taky není problém. Každý jsme jiný a co vyhovuje jednomu, nemusí druhému.

147 slov
1.5 minut čtení
16. 12. 2024
Daniel Řezáč
Daniel Řezáč

Hlasové příkazy v Audacity můžou bejt fajn, ale fakt záleží na tom, jaký máš preference. Když jsi zvyklý na myš a klávesnici, tak ti to asi bude připadat zbytečný. Ale třeba pro někoho, kdo potřebuje mít obě ruce volný nebo dělá víc věcí najednou, to může ušetřit čas. U editace zvuku můžeš rychle říct "zastavit", "přeskočit" nebo další příkazy místo pořád klikání. Jasně, u složitějších věcí to může bejt matoucí a naučit se nový povely je otrava. Pokud ti to vyhovuje takhle, asi nebude potřeba měnit styl. Každopádně je dobrý si to vyzkoušet – třeba ti to padne do noty. Ale jestli ne, tak není co řešit, myš je stále king.

111 slov
1.1 minut čtení
14. 11. 2024
Eduard Škoda
Eduard Škoda