Audacity.cz/Fórum/Jak nastavit hlasové ovládání v Audacity, abych ho mohl používat?

Jak nastavit hlasové ovládání v Audacity, abych ho mohl používat?

Už delší dobu se snažím rozjet nějaké projekty v Audacity, ale poslední dobou mě zajímá něco jiného. Všiml jsem si, že někteří uživatelé dokážou ovládat celý program pouze hlasem, což mi přijde jako skvělá vychytávka. Mám nainstalovanou nejnovější verzi programu, ale nemám vůbec tušení, jak to hlasové ovládání nastavit. Nechci hledat jen nějaký tutoriál, ale rád bych se dostal přímo k jádru věci a zjistil, co přesně je potřeba udělat. Vím, že existují různé pluginy a možnosti, jak upravit nastavení, ale je toho fakt hodně a já nevím, kde začít. Jaké jsou konkrétní kroky pro nastavení hlasového ovládání v Audacity? Měli byste mi doporučit nějaké specifické pluginy nebo nastavení ve Windows, které by mohly fungovat s tímto programem? Kdo má zkušenosti s tímto typem ovládání v Audacity? Případně co udělat, když se něco pokazí nebo to nefunguje tak, jak má? Rád bych se dozvěděl o všech těchto detailech a tipy. Děkuji za jakoukoliv pomoc!

154 slov
1.5 minut čtení
9. 12. 2024
Jindřich Pavlík
Jindřich Pavlík

Takže, pokud chceš nastavit hlasové ovládání v Audacity, budeš potřebovat pár věcí. První je nějaký software pro rozpoznávání řeči. Windows má na to funkci, ale můžeš zkusit i něco jako VoiceBot nebo Dragon NaturallySpeaking, pokud chceš víc možností. Když to nainstaluješ, musíš si ho nastavit tak, aby rozpoznával příkazy pro Audacity.

Pak v Audacity si zkontroluj klávesové zkratky. Můžeš si je přizpůsobit podle toho, co budeš chtít ovládat hlasem. Třeba play, stop, record... to jsou základní věci. Zkus něco jednoduchého na začátek a pak přidávej složitější příkazy.

Pokud ti to nebude fungovat nebo se něco pokazí, zkontroluj si mikrofon a jeho nastavení ve Windows – občas je problém tam. A taky se ujisti, že máš všechno aktualizované. Hlasové ovládání může být tricky, ale když si to správně nastavíš, dá to celkem slušnou práci. Držím palce!

134 slov
1.3 minut čtení
24. 10. 2024
Robert Coufal
Robert Coufal

Hlasové ovládání v Audacity není nativně podporováno, ale dá se to udělat přes nějaký software třetí strany. Doporučuju zkusit Windows Speech Recognition, což je vestavěná funkce ve Windows. Nejprve si ji zapni v nastavení (Ovládací panely -> Usnadnění přístupu -> Řeč). Pak si můžeš vytvořit vlastní příkazy nebo použití existujících příkazů k ovládání Audacity.

Další možností je používat pluginy jako VoiceBot, který ti umožní nastavit hlasové příkazy pro různé akce v Audacity. Budeš muset trochu experimentovat s nastavením a najít, co ti funguje nejlíp.

Pokud narazíš na problémy, zkontroluj, jestli máš správně nastavený mikrofon a jestli programy mají povolený přístup k němu. A občas můžeš zkusit restart programu nebo počítače, většinou to pomůže. Zkrátka to chce trochu trpělivosti a pokus-omyl, ale dá se to rozjet.

125 slov
1.3 minut čtení
9. 8. 2024
Štěpán Němec
Štěpán Němec