Audacity.cz/Fórum/Jak použít hlasové příkazy pro editaci v Audacity?

Jak použít hlasové příkazy pro editaci v Audacity?

Zajímalo by mě, jestli někdo ví, jak se dají používat hlasové příkazy při práci v programu Audacity. Slyšel jsem, že je to možné a že to může dost usnadnit editaci zvuku, ale nejsem si úplně jistý, jak na to. Zkoušel jsem nějaké základní příkazy, ale moc mi to nefungovalo a nevím, jestli jsem něco špatně nenastavil. Je potřeba mít nainstalované nějaké speciální pluginy nebo nastavit něco v preferencích? Jaké příkazy vlastně fungují a co všechno se dá pomocí hlasu ovládat? Rád bych věděl, jestli můžu třeba změnit úroveň hlasitosti nebo přidávat efekty jenom tím, že budu mluvit. Máte někdo zkušenosti s tímto způsobem editace? Děkuju moc za jakékoli rady!

109 slov
1.1 minut čtení
13. 10. 2024
Vlastimil Rada
Vlastimil Rada

Hlasové příkazy v Audacity jsou možný, ale není to úplně snadný. Musíš mít nejdřív nějaký software pro rozpoznávání hlasu, jako třeba Windows Speech Recognition, což je součást Windows. V Audacity pak můžeš spustit některý základní funkce, ale většinou to chce nějaké nastavení.

Pokud chceš třeba změnit hlasitost, musíš si to nastavit jako makro a pak ho aktivovat hlasem. Ale pozor, ne všechny efekty se dají ovládat tímhle způsobem. Můžeš zkusit i nahrávat příkazy do jiného programu a pak je importovat do Audacity. Zjistil jsem, že většina lidí tohle moc nepoužívá, protože je to složitější a občas to blbne. Zkus si najít nějaký tutoriál na YouTube, tam by ti mohli ukázat víc detailů.

Celkově to chce hodně trpělivosti a experimentování.

119 slov
1.2 minut čtení
20. 9. 2024
Kristýna Žáková
Kristýna Žáková

Hlasové příkazy v Audacity nejsou úplně standardní funkcí, ale dá se to zařídit s pomocí nějakého softwaru na rozpoznávání řeči. Například můžeš použít Windows Speech Recognition nebo něco podobného. Musíš to nejdřív v systému zapnout a nastavit si nějaký profil. Pak v Audacity si můžeš naplánovat příkazy jako "play", "stop", "cut", nebo "undo". Není to ideální, ale pro základní úpravy to funguje docela dobře. Co se týče efektů jako změna hlasitosti nebo přidání filtrů, na to je potřeba víc než jen pár slov. Můžeš zkusit vytvořit makra, která pak spustíš hlasem, ale je to trošku složitější. Hlavně si dej pozor na to, aby mikrofon byl dobře nastavený a aby ti ho nic nerušilo, jinak to nebude fungovat tak, jak má. Zkoušel jsem to a občas je to frustrující, ale když se s tím trochu pohráš, dá se to docela dost usnadnit.

141 slov
1.4 minut čtení
31. 8. 2024
Roman Fojtík
Roman Fojtík