Audacity.cz/Fórum/Jaký plugin je nejlepší pro mastering v Audacity?

Jaký plugin je nejlepší pro mastering v Audacity?

Když jsem začal experimentovat se zvukem a nahráváním, brzy jsem si uvědomil, jak důležitý je proces masteringu. Všichni víme, že i ta nejlepší nahrávka může potřebovat trochu doladění, aby zněla profesionálně a vyváženě. S Audacity mám už nějaké zkušenosti a zkoušel jsem různé pluginy, ale stále hledám ten nejlepší pro mastering, který by mi pomohl dosáhnout co nejlepšího zvuku. Zajímal by mě váš názor na to, jaké pluginy byste doporučili? Mám na mysli něco, co by mohlo dodat hloubku, širší stereo obraz a celkovou dynamiku mým stopám. Zkoušel jsem pár zdarma dostupných pluginů, ale pořád nejsem úplně spokojený s výsledkem. Jaké máte tipy na ty nejefektivnější masteringové pluginy pro Audacity? Vím, že každý má jiný styl a preference, ale existuje něco, co vám na 100 % funguje při masteringu? Děkuji za jakékoli rady či doporučení.

135 slov
1.4 minut čtení
9. 5. 2023
Romana Hrušková
Romana Hrušková

Pro mastering v Audacity bych doporučil pár pluginů, co se mi osvědčily. Začal bych s ReaJS z Reaperu, má spoustu efektů a je zdarma. Také je fajn použít TDR Nova, což je skvělý dynamický ekvalizér, co ti pomůže s vyvážením frekvencí. Pak není špatný Ozone Imager, který dodá stereo šířku. A pokud hledáš kompresi, tak třeba Klanghelm DC8C je super volba. Měj na paměti, že mastering je hodně o poslechu a experimentování, takže zkoušej různé kombinace a najdi si to, co ti sedne nejvíc.

84 slov
0.8 minut čtení
10. 1. 2025
Roman Skála
Roman Skála

Co se týče masteringu v Audacity, tak pár pluginů určitě doporučím. Začněte s TDR Nova, je to skvělý dynamický EQ a hodně pomůže s vyvážením frekvencí. Pak se podívejte na Izotope Ozone Imager, ten přidá šířku stereo obrazu. Pro zvýšení hlasitosti a celkové dynamiky zkuste LoudMax, který je jednoduchý na použití a dává slušné výsledky. Samozřejmě můžete zkusit i ReaJS z Reaperu, což je zdarma a má spoustu možností. Když to všechno zkombinujete, mělo by to výrazně zlepšit zvuk vašich nahrávek. Jo a nezapomeňte na dobré poslechové podmínky, to je také důležité.

92 slov
0.9 minut čtení
19. 1. 2025
Alois Pernica
Alois Pernica