Co bych měl použít při masteringu, aby znělo lépe?
Přemýšlím, jak udělat svůj mastering co nejlepší. Mám nějaké základní vybavení a software, ale pořád mám pocit, že něco chybí. Jaké pluginy nebo efekty byste doporučili na zlepšení zvuku? Měl bych se zaměřit na EQ, kompresi nebo snad použití limitérů? Zkoušel jsem už pár věcí, ale výsledky nejsou takové, jaké bych si představoval. Co třeba stereo widening nebo nějaké speciální techniky pro dodání hloubky a prostoru? Jaké jsou vaše zkušenosti s masteringem v Audacity? Je to vůbec možné udělat profesionálně znějící výstup v tomto programu? Vím, že hodně lidí používá různé externí nástroje a pluginy, ale co je podle vás nezbytné mít na paměti při masteringu? Jak moc je důležité mít kvalitní monitory nebo sluchátka při této fázi? A co říkáte na referenční skladby? Pomáhá to při porovnávání nebo je lepší se snažit o vlastní zvuk? Kdybyste měli doporučit nějaké konkrétní triky nebo postupy, které vám pomohly dosáhnout lepších výsledků při masteringu, co byste zmínili? Hlavně bych chtěl slyšet názory a rady od lidí, kteří už mají nějaké zkušenosti v oblasti audia. Díky moc!