Audacity.cz/Fórum/Doporučte pluginy pro zlepšení zvuku v Audacity

Doporučte pluginy pro zlepšení zvuku v Audacity

Už nějakou dobu se snažím zlepšit kvalitu zvuku ve svých nahrávkách a používám k tomu Audacity. Všiml jsem si, že i když má program spoustu užitečných funkcí, občas bych potřeboval něco navíc. Takže se chci zeptat, jaké pluginy byste doporučili pro vylepšení zvuku? Zajímalo by mě hlavně efektivní nástroje na odstranění šumu a možné kompresory, aby moje nahrávky zněly profesionálněji. Taky by mě zajímaly nějaké EQ pluginy, které by pomohly zvýraznit určité frekvence nebo naopak potlačit ty, co nezní dobře. Slyšel jsem něco o VST pluginech a nevím přesně, jak je do Audacity dostat. Máte s tím někdo zkušenosti? Jaké konkrétní pluginy používáte vy a jaký mají vliv na kvalitu zvuku? Rád bych se dozvěděl i o případných nastaveních, která používáte pro optimální výsledky. Děkuju za všechny tipy a rady!

130 slov
1.3 minut čtení
24. 5. 2024
Vlastimil Macháč
Vlastimil Macháč

Když chceš v Audacity zlepšit zvuk, určitě doporučuji vyzkoušet pár VST pluginů. Na odstranění šumu je super plugin jako je iZotope RX, ale to je placený. Naštěstí je tu i free verze - Audacity má skvělý efekt na odstranění šumu přímo v sobě. Na kompresi bych doporučil TDR Kotelnikov, to ti pomůže udělat zvuk mnohem vyváženější. Co se týká EQ, tak fabfilter Pro-Q 3 je fakt pecka, ale taky drahý. Zkus klidně Equalizer APO nebo něco podobného, co je free. Aby jsi mohl používat ty VST pluginy, stačí je stáhnout a pak v Audacity jít do Preferences -> Effects a tam přidat cestu k těm pluginům. Pak už je jenom načteš a můžeš si s nimi hrát. Co se nastavení týče, tak na kompresor zkoušej ratio kolem 3:1 a attack do 10ms, release dej na 100ms. Ale nejlepší je to zkoušet podle toho, jak to zní u tebe. Hodně štěstí!

150 slov
1.5 minut čtení
27. 4. 2024
Jakub Bečka
Jakub Bečka

Pokud hledáš pluginy na zlepšení zvuku v Audacity, určitě mrkni na pár VST. V první řadě bych doporučil ReaPlugs od Cockos, je to balíček zdarma, který obsahuje super EQ a kompresor. Pro odstranění šumu je skvělé použít iZotope RX Elements, i když to není úplně free, občas máš šanci ho sehnat za dobrou cenu. Další možností je Sonnox VoxDucker, což je skvělý pro dynamiku a úpravu hlasu.

Co se týče EQ, pak třeba TDR Nova je moc fajn a dá ti hodně možností, jak s frekvencemi hrát. Pro kompresi zkus MeldaProduction MCompressor, ten má jednoduché ovládání a dobré možnosti nastavení.

A co se týká instalace, stačí stáhnout pluginy a umístit je do složky, kde Audacity hledá VST pluginy (obvykle Program Files/Audacity/Plug-Ins). Pak už jen v Audacity v menu najdeš "Efekty" a měl bys tam vidět svoje nové pluginy.

Hlavně si hraj s nastavením, každý projekt chce trochu jiný přístup. Hodně štěstí!

151 slov
1.5 minut čtení
29. 9. 2024
Lucie Stará
Lucie Stará