Audacity.cz/Fórum/Můžu používat VST pluginy v Audacity, nebo potřebuju něco jiného?

Můžu používat VST pluginy v Audacity, nebo potřebuju něco jiného?

Zdravím všechny, tak mě napadlo, jestli je možné použít VST pluginy v Audacity. Slyšel jsem, že některé DAW to podporují a že se s VST pluginy dá pořádně vyhrát se zvukem. Ale nevím, jestli Audacity s tímhle funguje. Mám nějaké skvělé efekty a nástroje, které bych rád použil při úpravě svých nahrávek, ale chci mít jistotu, že to půjde i v tomto programu. Když jsem hledal informace na internetu, občas jsem narazil na nějaké zmínky o tom, že Audacity může mít s VST pluginy problémy nebo že je potřeba instalovat nějaké dodatečné věci. Zajímalo by mě, jestli někdo z vás už to zkoušel a jaké byly vaše zkušenosti. Je lepší pořídit si něco jiného než Audacity pro práci s těmito pluginy? Nebo je to jenom otázka správného nastavení? Rád bych se dozvěděl víc o tom, jak to vlastně funguje a co všechno musím udělat, abych mohl využívat tyto efekty v Audacity. Je tu někdo, kdo se v tom vyzná a mohl by mi poradit? Díky moc!

166 slov
1.7 minut čtení
19. 7. 2022
František Vojtěch
František Vojtěch

Jo, můžeš používat VST pluginy v Audacity. Ale nejdřív si musíš nainstalovat verzi Audacity, která to podporuje – většinou to bývá ta novější verze. Pak je dobrý mít nainstalovaný VST Enabler, což je takový dodatečný plugin, co ti umožní VST efektivně používat. Co se týká nastavení, tak to chce trochu laborování s cestou k pluginům, aby Audacity vědělo, kde je hledat. Můžeš narazit na nějaký problémy s kompatibilitou, takže některé pluginy nemusí fungovat tak, jak bys chtěl. Pokud chceš opravdu pokročilejší funkce a stabilitu, možná by stálo za to podívat se po jiný DAW jako Reaper nebo Ableton. Ale pokud nechceš utrácet a chceš si jenom trošku pohrát se zvukem, tak Audacity s VST zvládne. Hlavně nesmíš zapomínat na to, že Audacity není primárně určený pro práci s VST jako třeba ty ostatní DAW.

134 slov
1.3 minut čtení
28. 6. 2022
Hana Košťálová
Hana Košťálová

Takže, VST pluginy v Audacity jdou používat, ale je tam pár háčků. Musíš mít nainstalovanou verzi Audacity, která to podporuje, což je většinou ta novější. Pak je dobrý mít ty pluginy správně nainstalovaný a v Audacity je třeba je najít. Můžeš to udělat přes Preferences a pak Plugins, kde si přidáš cestu k těm VST pluginům. Někdy může být problém s kompatibilitou, takže některý pluginy prostě nefungujou. Je to takový mix štěstí a správnýho nastavení. Kdyby ti to nešlo, tak je možná lepší podívat se po nějaký DAW, co VST pluginy podporuje líp od začátku. Ale pokud máš už Audacity a chceš to zkusit, jdi do toho! Můžeš se překvapit, co všechno dokážeš vytvořit.

114 slov
1.1 minut čtení
6. 1. 2023
Vlastimil Adámek
Vlastimil Adámek