Audacity.cz/Fórum/Jak můžu odstranit šum z nahrávky v Audacity?

Jak můžu odstranit šum z nahrávky v Audacity?

Nahrál jsem pár skladeb, ale teď se mi to vůbec nelíbí, protože zní jako bych to dělal na nějakém starém kazetovém rekordéru. Mám na mysli ten nepříjemný šum, který tam prostě nechci. Slyšel jsem, že Audacity má nějaké nástroje na odstranění šumu, ale nemám tušení, jak na to. Vždycky, když se pokouším něco upravit, tak se mi to buď povede ještě hůř, nebo prostě nevím, co mám zmáčknout. Rád bych věděl, jestli existuje nějaký jednoduchý postup, jak se zbavit toho šumu v pozadí, aniž bych musel být zvukař nebo něco podobného. Je to vůbec možné udělat bez komplikovaných efektů a nastavení? A co když jsem si omylem nahrál i nějaké další zvuky? Můžete mi někdo poradit, jak správně použít funkci redukce šumu v Audacity? Je potřeba udělat nějaký speciální krok předtím, než začnu? A co je vlastně ten vzorový úsek šumu? Jak ho mám najít a vybrat? Doufám, že někdo má s tímto zkušenosti a může mi to nějak srozumitelně vysvětlit. Díky moc!

163 slov
1.6 minut čtení
2. 8. 2022
Jindřiška Koutná
Jindřiška Koutná

Když chceš odstranit šum z nahrávky v Audacity, tak to není tak složitý, jak to vypadá. Tady je pár jednoduchých kroků, co můžeš zkusit:

1. Najdi vzorový úsek šumu – Pusť si nahrávku a najdi část, kde je jen ten šum, žádná hudba nebo mluvení. Označ to myší.

2. Otevři efekt redukce šumu – Jdi na menu „Efekty“ a vyber „Redukce šumu“. Klikni na „Získat vzor“, což udělá Audacity, že si vezme ten vybraný úsek jako vzor pro šum.

3. Aplikuj redukci šumu – Teď označ celou nahrávku (Ctrl+A) a znovu jdi do „Efekty“ a „Redukce šumu“. Tentokrát si nastav, kolik chceš šumu odstranit (zkus třeba 12 dB) a citlivost na nějakou hodnotu (třeba 6). Pak klikni na „OK“.

4. Poslechni si to – Po aplikaci efektu si poslechni, jak to zní. Kdyby to nebylo ideální, můžeš to vrátit zpět a zkusit jiná nastavení.

Pamatuj, že i když to tímhle způsobem hodně zlepšíš, úplně čisté to možná nebude. Takže trochu experimentuj s těma hodnotama, dokud to nebude znít dobře. Hlavně si dej pozor, abys neodstranil příliš moc, jinak ti to může změknout nebo ztratit detaily.

180 slov
1.8 minut čtení
3. 10. 2023
Miroslava Strnadová
Miroslava Strnadová

Pro odstranění šumu v Audacity to není zas tak složitý proces. Nejdřív si vyber část nahrávky, kde slyšíš jen ten šum, bez dalších zvuků – to je ten vzorový úsek, co potřebuješ. Zkus najít úsek, kde nemluvíš nebo nezpíváš, ale je tam jen ten otravný šum.

Jakmile to máš vybraný, jdi na menu „Efekty“ a najdi „Redukce šumu“. Tam klikni na „Získat profil šumu“. To Audacity naučí, jaký zvuk chceš odstranit. Pak se vrať na celou nahrávku (Ctrl + A pro výběr všeho) a znovu otevři „Redukci šumu“. Nastav hodnoty podle toho, jak moc chceš šum odstranit – zkus začít třeba s 12 dB pro redukci a 6 pro citlivost.

A pak klikni na „OK“. Mělo by to udělat nějakou práci. Někdy je potřeba to zkoušet víckrát nebo upravit ty hodnoty, aby ses dostal k lepšímu výsledku. Pokud máš i další zvuky v pozadí, může být potřeba udělat to samé – najít vzorový úsek pro každý zvuk a zredukovat ho. Ale buď opatrný, ať neodstraníš i důležité části nahrávky.

Tohle by ti mělo pomoct zbavit se většiny toho šumu, tak hodně štěstí!

180 slov
1.8 minut čtení
16. 9. 2023
Veronika Zemanová
Veronika Zemanová