Audacity.cz/Fórum/Který plugin pro odstranění šumu je nejlepší pro Audacity?

Který plugin pro odstranění šumu je nejlepší pro Audacity?

Zdravím všechny audio nadšence! Mám takový dotaz ohledně pluginů pro odstranění šumu v programu Audacity. Nedávno jsem se pustil do natáčení podcastu a zjistil jsem, že mi tam dost vadí různé šumy na pozadí, jako je hučení klimatizace nebo občasné zvuky z ulice. Zkoušel jsem už pár triků, ale pořád to není ono. Rád bych věděl, který plugin byste doporučili na odstranění šumu. Narazil jsem na několik možností, ale nejsem si úplně jistý, který z nich by mohl být tím nejlepším pro moje potřeby. Mám zájem o něco, co je jednoduché na použití a přitom efektivní. Taky by mě zajímalo, jestli někdo z vás má zkušenosti s různými pluginy a jaké výsledky s nimi dosáhl. Pomohlo vám to opravdu vylepšit kvalitu zvuku? Jestli máte nějaké tipy nebo třeba i nějaké návody, jak to správně nastavit, budu moc vděčný. Díky moc za všechny rady!

143 slov
1.4 minut čtení
9. 12. 2024
Pavla Šebestová
Pavla Šebestová

Když jde o odstranění šumu v Audacity, doporučil bych zkusit Noise Reduction, co už je přímo v programu. Je to jednoduché a docela efektivní, když se to správně nastaví. Jen si dej pozor na to, abys vzal vzorek šumu, protože to hodně pomůže. Někteří lidi taky zmiňují pluginy jako ReaFIR z Reaperu nebo i v některých případech i Waves NS1, což je placený, ale hodně kvalitní. Záleží na tom, co máš k dispozici a jak moc s tím chceš laborovat. Zkus pár různých nastavení a poslouchej, co to dělá se zvukem. Někdy můžeš narazit na příliš agresivní nastavení a pak zvuk zní uměle. Hlavně experimentuj a neboj se vrátit zpátky k originálu, když se něco nepovede.

116 slov
1.2 minut čtení
24. 8. 2024
Irena Vacková
Irena Vacková

Když mluvíš o odstranění šumu v Audacity, tak určitě zkus ten zabudovanej nástroj na odstranění šumu. Není to úplně plugin, ale ve většině případů to celkem funguje. Stačí si vybrat část nahrávky, kde je jen ten šum, a pak to použít na zbytek. Pokud chceš něco víc, tak hodně lidí doporučuje pluginy jako ReaFIR z Reaperu nebo třeba Waves NS1, ale to už je spíš pro ty, co chtějí víc detailů. Z těch zdarma věcí je fajn i Krisp, ale to už je zase trošku složitější. Jo a nezapomeň si hrát s nastavením, každá nahrávka je jiná. Pokud najdeš dobrý nastavení, tak to může fakt hodně pomoct zlepšit kvalitu zvuku. Hlavně si dej pozor, abys to nepřehnal, jinak ti to udělá divný efekty.

123 slov
1.2 minut čtení
17. 12. 2023
Olga Vojtěchová
Olga Vojtěchová