Audacity.cz/Fórum/Jak nainstalovat externí pluginy do Audacity?

Jak nainstalovat externí pluginy do Audacity?

Potřebuju pomoc s instalací externích pluginů do Audacity. Zkoušel jsem už pár různých postupů, ale nějak se mi to nedaří a nevím, kde dělám chybu. Když si stáhnu plugin, co pak s ním mám dělat? Mám ho jenom zkopírovat do složky s Audacity nebo je potřeba udělat něco víc? Jaký typ pluginů vůbec Audacity podporuje, jsou to VST, AU nebo něco jiného? A co když plugin nefunguje, jak to zjistit, jestli je kompatibilní s mojí verzí Audacity? Hledal jsem na internetu nějaké návody, ale většinou jsou dost stručné a já bych potřeboval víc informací krok za krokem. Také by mě zajímalo, jestli je potřeba Audacity restartovat po instalaci nového pluginu, aby se mi ukázal v seznamu efektů. Doufám, že někdo máte zkušenosti a poradíte mi, jak na to, protože jsem docela nadšený do zvukové produkce a chci si vylepšit možnosti zpracování zvuku. Děkuju moc!

144 slov
1.4 minut čtení
25. 12. 2021
Jindřich Pavlík
Jindřich Pavlík

Tak jo, tady je návod, jak na to. Když si stáhneš plugin, většinou to bude jako ZIP nebo EXE soubor. Pokud je to ZIP, rozbal ho. Pak záleží na tom, jaký typ pluginu máš. Audacity podporuje VST a LADSPA, takže pokud je to VST, zkopíruj .dll soubor do složky s pluginy Audacity (většinou je to C:\Program Files\Audacity\Plug-Ins nebo podobně). Když je to LADSPA, proces je podobný.

Po zkopírování pluginu do správné složky otevři Audacity a jdi do menu Efekty – pak na Manage Effects nebo Add/Remove Plug-ins a tam bys měl vidět možnost načíst nové pluginy. Je dobrý restartovat Audacity, aby se načetly všechny novinky.

Pokud po tomhle plugin nefunguje, zkontroluj verzi pluginu a verzi Audacity. Některé starší pluginy nemusí být kompatibilní s novějšími verzemi Audacity. A taky se ujisti, že máš nainstalovaný potřebný software pro daný typ pluginu (např. VST host).

Takže shrnuto: stáhnout, rozbalit, zkopírovat do složky s pluginy, načíst v Audacity a restartovat. Snad ti to pomůže!

157 slov
1.6 minut čtení
26. 7. 2024
Eliška Holubová
Eliška Holubová

Takže, k tomu instalování pluginů do Audacity. Je to docela jednoduchý proces, ale pár věcí je dobrý mít na paměti. Především Audacity podporuje VST a LADSPA pluginy. Takže když stáhneš plugin, většinou to bude v nějakém ZIPu nebo balíčku. Rozbal ho a najdi soubor s příponou .dll (pro VST) nebo .so (pro LADSPA). Tyhle soubory pak potřebuješ zkopírovat do specifické složky.

Pro VST pluginy to bývá složka "C:\Program Files\VstPlugins" nebo něco podobného, záleží na tom, jak to máš nastavené. Pro LADSPA to může být "C:\Program Files\Audacity\Plug-Ins" nebo "C:\Program Files (x86)\Audacity\Plug-Ins".

Pak nezapomeň, že po přidání pluginu je třeba restartovat Audacity, aby se ti plugin načetl a objevil v efektu. Když ti plugin nefunguje, zkontroluj, jestli je kompatibilní s tvou verzí Audacity – většina pluginů by měla mít uvedené požadavky. Takže, pokud nemáš nějaký starší nebo exotický plugin, měl by fungovat.

Když si nejsi jistej, zkus vyhledat recenze nebo fóra ohledně konkrétního pluginu. A taky se ujisti, že máš nejnovější verzi Audacity pro maximální kompatibilitu. Snad to pomůže a brzy budeš mít víc efektů na zvukovou produkci!

173 slov
1.7 minut čtení
26. 5. 2024
Žaneta Staňková
Žaneta Staňková