Audacity.cz/Fórum/Jak mohu vytvořit prostorový zvuk v Audacity?

Jak mohu vytvořit prostorový zvuk v Audacity?

Zdravím všechny, chtěl bych se zeptat, jestli někdo z vás má zkušenosti s tím, jak vytvořit prostorový zvuk v Audacity. Mám nějaké nahrávky, které by se mi líbily, kdyby zněly víc jako 3D, nebo prostě víc živě. Zkoušel jsem různé efekty a filtry, ale pořád to není ono. Myslel jsem, že by mohlo pomoct přidat nějaké stereo efekty nebo něco podobného. Vím, že Audacity nabízí spoustu různých možností, jako je panoramování nebo reverb, ale nevím přesně, jak to všechno správně nastavit pro dosažení toho nejlepšího výsledku. Máte nějaké tipy nebo třeba i konkrétní postupy, jak na to? Jaké pluginy byste doporučili? A je potřeba mít předchozí zkušenosti s editací zvuku, nebo je to relativně jednoduché? Budu rád za jakékoli rady a nápady. Díky moc!

124 slov
1.2 minut čtení
28. 5. 2021
Viktor Novák
Viktor Novák

Jasně, jak na prostorový zvuk v Audacity? Tady je pár tipů. První věc, co udělej, je hrát si s panoramováním – to ti pomůže rozložení zvuku do levého a pravého kanálu. Pak zkus použít efekt reverb, ten dodá hloubku a prostor. Můžeš taky experimentovat s EQ, aby se zvuky vyčistily a posunuly do různých frekvencí. Pokud chceš něco víc fancy, zkus pluginy jako Ambience nebo VST efekty, co umí surround sound. A jo, s editací zvuku není potřeba mít super zkušenosti, stačí trochu trpělivosti a pokus-omyl. Hlavně si hraj a zkoušej různé kombinace, to je klíč!

96 slov
1 minut čtení
6. 2. 2025
Václav Procházka
Václav Procházka

No jasně, prostorovej zvuk v Audacity se dá udělat docela jednoduše. Zkus použít stereofonní efekty, jako je panoramování – to ti umožní posunout zvuk doprava nebo doleva, což může dodat hloubku. Pak určitě přidej reverb, ten dodá pocit, že zvuky jsou ve větším prostoru. Můžeš zkusit i efekt „Chorus“, což udělá zvuk víc živý a plný.

Když máš víc stop, zkombinuj je, třeba jednu stopu dej víc vlevo, druhou víc vpravo a hraj si s úrovněma hlasitosti. Když chceš něco pokročilejšího, zkus pluginy jako VST, třeba Ambisonics nebo jiné stereo pluginy. Není to nic složitýho, stačí trochu experimentovat a ladit to podle ucha. Myslím, že s trochou cviku to zvládneš i bez předchozích zkušeností.

114 slov
1.1 minut čtení
30. 1. 2025
František Vojtěch
František Vojtěch