Audacity.cz/Fórum/Jaké jsou nejlepší nástroje pro 3D audio efekty?

Jaké jsou nejlepší nástroje pro 3D audio efekty?

Zajímalo by mě, jaké jsou vlastně ty nejefektivnější nástroje nebo pluginy pro vytváření 3D audio efektů. Chystám se na projekt, kde bych chtěl použít prostorový zvuk a vím, že existuje spousta možností, ale nějak se v tom ztrácím. Slyšel jsem o různých softwarových řešeních jako je binaurální audio nebo surround sound, ale nejsem si úplně jistý, co by bylo nejlepší pro začátečníka. Je Audacity dostatečný na to, abych mohl experimentovat s 3D efekty, nebo bych měl hledat něco sofistikovanějšího? Co třeba pluginy jako Ambisonics nebo jiné VST? A co používáte vy? Máte nějaké tipy na konkrétní programy nebo nástroje, které vám pomohly dosáhnout úžasných výsledků v oblasti prostorového zvuku? Jaké jsou vaše zkušenosti s různými způsoby zpracování audia, abych mohl získat ten nejlepší možný zvukový zážitek? Každý podnět by mi opravdu pomohl. Díky moc!

134 slov
1.3 minut čtení
28. 4. 2021
Luboš Vojtěch
Luboš Vojtěch

Takže, když mluvíme o 3D audio efektech, tak se určitě vyplatí podívat se na několik pluginů a programů. Audacity je fajn pro začátečníky, ale na pokročilé 3D efekty to moc není. Zkus třeba Reaper nebo Ableton Live, ty maj dobrý support pro VST a mají i pár vestavěných nástrojů na prostorový zvuk.

Pokud jde o pluginy, tak Ambisonics je skvělá volba, hlavně pokud chceš experimentovat s binaurálním zvukem. Taky doporučuju Waves Nx nebo Dear Reality dearVR Pro, ty umí fakt parádní 3D efekty a jsou dost intuitivní.

Jestli chceš jít do surround sound, zkus Dolby Atmos pluginy nebo něco jako iZotope Ozone pro mastering – mají skvělé nástroje na prostorové efekty. Další tip jsou spatial audio pluginy od Eventide nebo Soundtoys, ty mají taky něco do sebe.

Osobně jsem si užil práci s Wwise, hlavně na herní projekty. Takže jestli plánuješ něco interaktivního, určitě se na to mrkni. Měj na paměti, že experimentování je klíčový, tak se neboj zkoušet různé možnosti a kombinace.

162 slov
1.6 minut čtení
11. 7. 2023
Daniel Kopal
Daniel Kopal

Takže, pokud chceš dělat 3D audio, máš pár možností. Audacity je fajn na základní úpravy, ale na pokročilé 3D efekty moc nestačí. Zkus třeba Reaper nebo Ableton Live, ty mají lepší podporu pro prostorový zvuk. Co se týče pluginů, Ambisonics je super volba, když chceš hrát s prostorovým zvukem a máš i další jako IEM Plugin Suite nebo DearVR. Ty ti umožní vytvářet binaurální zvuk, což je fakt cool pro VR projekty. Také se podívej na Spat Revolution nebo Sound Particles, i když ty jsou trochu dražší. Je dobrý si zkusit pár různých věcí a uvidíš, co ti sedne nejlíp. Hlavně experimentuj s různýma technikama, to je klíčový. Hodně štěstí!

110 slov
1.1 minut čtení
25. 4. 2024
Pavel Štěpánek
Pavel Štěpánek