Audacity.cz/Fórum/Jak poznám, jestli je moje audio ve vysokém rozlišení?

Jak poznám, jestli je moje audio ve vysokém rozlišení?

Zdravím všechny nadšence do zvuku. Mám takovou otázku ohledně vysokého rozlišení audia. V poslední době se dost mluví o tom, jak je důležité mít kvalitní zvuk a jak to vše souvisí s tím, co nazýváme vysokým rozlišením. Jenže, upřímně řečeno, nejsem si úplně jistý, co přesně to vlastně znamená. Jak poznám, jestli je moje audio opravdu ve vysokém rozlišení? Hlavně mě zajímá, na co se zaměřit při poslechu nebo při analýze souborů. Existují nějaké konkrétní parametry, které bych měl sledovat? A co třeba formáty jako FLAC nebo WAV versus MP3 – je v tom nějaký zásadní rozdíl z pohledu rozlišení? Je možné, že jsem už slyšel nějaké nahrávky v té nejlepší kvalitě a vůbec jsem si toho nevšiml? Jaké jsou typické znaky nebo věci, na které bych měl dávat pozor, abych mohl říct, že ta skladba je skutečně v vysokém rozlišení? Když používám Audacity k úpravě zvuku, mám nějaké speciální možnosti pro kontrolu kvality audio souborů? Omlouvám se za tolik otázek najednou, ale opravdu bych chtěl pochopit, jak to s tím vysokým rozlišením funguje a jak to ovlivňuje celkový zážitek ze zvuku. Díky všem za odpovědi!

186 slov
1.9 minut čtení
5. 10. 2023
Jan Slavík
Jan Slavík

Vysoké rozlišení audia obvykle znamená, že máš soubory s vyšší bitovou hloubkou a vzorkovací frekvencí než standardní CD kvalita (16 bit/44.1 kHz). Takže pokud máš třeba FLAC nebo WAV soubory s 24 bit a 96 kHz nebo víc, to už je považováno za high-res audio. MP3 je komprimovaný formát a většinou ztrácí kvalitu, takže pokud to porovnáš s FLAC, rozdíl bude znát.

Zaměř se na detaily při poslechu, jako je hloubka basů, čistota výšek a obecně dynamika zvuku. Když používáš Audacity, můžeš zkontrolovat vlastnosti souboru – tam uvidíš vzorkovací frekvenci a bitovou hloubku. Pokud tvojí nahrávky nemají vysokou kvalitu už od začátku, tak i když si koupíš drahé sluchátka, nemusí to pomoct.

Je možný, že jsi měl už v uších něco ve vysokém rozlišení a vůbec sis toho nevšiml, protože zvukový zážitek hodně závisí na kvalitě tvých reproduktorů/sluchátek. Takže jestli chceš vědět, co je high-res audio, sleduj tyhle parametry a neboj se experimentovat s různýma formátama.

156 slov
1.6 minut čtení
15. 5. 2024
Šárka Hradilová
Šárka Hradilová

Vysoké rozlišení audia je spojený s většími vzorkovacími frekvencemi a bitovými hloubkami. Když mluvíme o vysokém rozlišení, obvykle se to vztahuje na soubory, který mají minimálně 24 bitů a vzorkovací frekvenci 96 kHz nebo vyšší. Takže pokud máš audio, co splňuje tyhle parametry, můžeš považovat za vysoké rozlišení.

Formáty jako FLAC nebo WAV jsou bezztrátové a zachovávají víc detailů než MP3, což je ztrátový formát. Z toho důvodu, když posloucháš FLAC nebo WAV, měl bys slyšet jasnější a plnější zvuk. Naopak MP3 může mít některé detaily ztracené.

Při poslechu se zaměř na dynamiku, detaily v nástrojích a celkovou jasnost zvuku. Pokud ti připadá, že hudba zní "plochě" nebo chybí nějaké nuance, možná to není v HD. S Audacity můžeš otevřít soubory a podívat se na jejich vlastnosti – tam uvidíš vzorkovací frekvenci a bitovou hloubku. Takže jestli chceš vědět, jestli posloucháš kvalitní audio, koukni na tyhle parametry a porovnej to s jinými soubory.

151 slov
1.5 minut čtení
17. 1. 2024
Anna Kovářová
Anna Kovářová