Jak poznám, jestli je moje audio ve vysokém rozlišení?
Zdravím všechny nadšence do zvuku. Mám takovou otázku ohledně vysokého rozlišení audia. V poslední době se dost mluví o tom, jak je důležité mít kvalitní zvuk a jak to vše souvisí s tím, co nazýváme vysokým rozlišením. Jenže, upřímně řečeno, nejsem si úplně jistý, co přesně to vlastně znamená. Jak poznám, jestli je moje audio opravdu ve vysokém rozlišení? Hlavně mě zajímá, na co se zaměřit při poslechu nebo při analýze souborů. Existují nějaké konkrétní parametry, které bych měl sledovat? A co třeba formáty jako FLAC nebo WAV versus MP3 – je v tom nějaký zásadní rozdíl z pohledu rozlišení? Je možné, že jsem už slyšel nějaké nahrávky v té nejlepší kvalitě a vůbec jsem si toho nevšiml? Jaké jsou typické znaky nebo věci, na které bych měl dávat pozor, abych mohl říct, že ta skladba je skutečně v vysokém rozlišení? Když používám Audacity k úpravě zvuku, mám nějaké speciální možnosti pro kontrolu kvality audio souborů? Omlouvám se za tolik otázek najednou, ale opravdu bych chtěl pochopit, jak to s tím vysokým rozlišením funguje a jak to ovlivňuje celkový zážitek ze zvuku. Díky všem za odpovědi!