Audacity.cz/Fórum/Co potřebuji k tomu, abych mohl poslouchat vysoké rozlišení audio?

Co potřebuji k tomu, abych mohl poslouchat vysoké rozlišení audio?

Zdravím všechny, rád bych se dozvěděl víc o tom, co všechno je potřeba, abych mohl poslouchat hudbu ve vysokém rozlišení. V poslední době se mluví hodně o tom, jaký je rozdíl mezi běžným a vysokým rozlišením audia, a mám pocit, že bych rád zažil ten zážitek s kvalitním zvukem. Vím, že potřebuju nějaké speciální zařízení nebo aplikace, ale nevím přesně, co všechno to obnáší. Je mi jasné, že věci jako CD nebo MP3 to asi nebudou stačit. Musím mít nějaké speciální sluchátka nebo reproduktory? A co zdroj zvuku? Můžu třeba použít svůj telefon, nebo musím investovat do něčeho lepšího jako je DAC nebo nějaký streamer? Jaké formáty jsou nejlepší pro vysoké rozlišení? A co software? Musím mít nějakou konkrétní aplikaci na přehrávání hudby? Je toho tolik a já nevím, kde začít. Takže pokud máte s vysokým rozlišením audia nějaké zkušenosti a můžete mi poradit, byl bych moc vděčný. Díky moc!

150 slov
1.5 minut čtení
20. 6. 2024
Jan Pecka
Jan Pecka

No, pro vysoké rozlišení audia potřebuješ pár věcí. Za prvé, nejlepší je mít sluchátka nebo reproduktory, co podporujou vyšší vzorkovací frekvence a bitovou hloubku. To znamená něco jako open-back sluchátka nebo kvalitní regálovky, co ti ten zvuk opravdu podají.

Co se týká zdroje, tvůj telefon může stačit, ale měl bys mít DAC (Digital to Analog Converter), aby jsi dostal lepší kvalitu. Některé telefony už mají slušný DAC, ale jinak je dobrý pořídit si externí zařízení. Streamery jsou taky fajn, pokud chceš mít přístup k různým službám s vysokým rozlišením.

Ohledně formátů, flac a wav jsou super volby pro vysoké rozlišení. MP3 je na nic, tam to nedává smysl. Co se softwaru týče, zkus nějaké přehrávače jako foobar2000 nebo VLC – ty uměj hodně formátů a nejsou náročný na systém.

Takže shrnuto: kvalitní sluchátka/reproduktory, dobrej DAC, správnej formát a nějakej solidní přehrávač. Ať ti to hraje!

142 slov
1.4 minut čtení
3. 10. 2022
Alois Bílek
Alois Bílek

K tomu, abys mohl poslouchat vysoké rozlišení audia, budeš potřebovat pár věcí. Za prvé, kvalitní zdroj zvuku – to znamená, že CD nebo MP3 fakt nestačí. Hledej formáty jako FLAC, DSD nebo ALAC. Tohle jsou soubory, které mají mnohem víc detailů a široký frekvenční rozsah.

Pak potřebuješ dobrý přehrávač. Můžeš zkusit něco jako Foobar2000 nebo Audirvana na počítači, ale na mobilu máš třeba Tidal nebo Qobuz, což jsou super pro streamování v HD kvalitě.

Co se týče hardwaru, doporučuji investovat do sluchátek nebo reproduktorů, co zvládnou vysoké rozlišení – ne všechna sluchátka to dokážou. A taky bys měl zvážit DAC (digitálně-analogový převodník), protože ten ti pomůže dostat lepší zvuk z tvého zařízení. Někdy to umí i nějaký kvalitní zesilovač.

Takže shrnuto: kvalitní audio soubory, slušný přehrávač a dobrý DAC/sluchátka/repros. Pak si užiješ fakt parádní zvuk.

133 slov
1.3 minut čtení
26. 6. 2024
Štěpán Kubík
Štěpán Kubík