Audacity.cz/Fórum/Jak se zbavit šumu v nahrávkách v Audacity?

Jak se zbavit šumu v nahrávkách v Audacity?

Nedávno jsem se pustil do nahrávání vlastního podcastu a narazil jsem na problém, který mě docela zaskočil. Po nahrání jsem si uvědomil, že moje nahrávky obsahují hodně šumu, což je celkem frustrující, protože jsem na to fakt dával pozor. Zkoušel jsem různé mikrofony a myslím, že to dělá i okolní hluk, ale teď nevím, jak ho efektivně odstranit. Slyšel jsem, že Audacity má nějaké funkce na odstranění šumu, ale upřímně, nevím jak na to. Mohli byste mi prosím poradit, jaké kroky mám udělat v Audacity, abych se zbavil toho otravného šumu? Je tam třeba nějaký specifický nástroj nebo filtr, co bych měl použít? A co třeba nastavení? Musím něco upravit, než začnu s odstraněním? Ocenil bych jakoukoli pomoc nebo tipy od vás, protože si opravdu nepřeju, aby moje nahrávky zněly amatérsky. Děkuji moc!

133 slov
1.3 minut čtení
15. 1. 2025
Richard Adamec
Richard Adamec

Takže, jestli chceš zbavit nahrávky šumu v Audacity, je to docela jednoduchý. Nejprve si najdi část nahrávky, kde je jenom šum – to ti pomůže s nastavením. Pak udělej tohle: označ tu část, jdi do menu Efekty a najdi "Odstranit šum". Když na to klikneš, objeví se okno, kde zvolíš "Získat profil šumu". To Audacity naučí, co je šum a co je hlas.

Pak označ celou nahrávku (CTRL+A) a znova otevři "Odstranit šum". Tam už můžeš upravit, jak moc chceš šum odstranit – zkus začít třeba na 12 dB a uvidíš. Potom dej OK a Audacity udělá práci za tebe.

Taky se podívej na další efekty jako "Komprese" nebo "Normalizace", to ti může pomoct se zvukem celkově. Jo a snaž se nahrávat v klidným prostředí, to hodně pomůže už od začátku. Držím palce!

131 slov
1.3 minut čtení
13. 1. 2025
Richard Kolář
Richard Kolář

Odstranění šumu v Audacity je celkem jednoduchý proces. Nejprve si otevři svou nahrávku a najdi část, kde je slyšet pouze šum (třeba na začátku nebo konci). Pak označ tu část myší. Potom jdi do menu "Efekty" a vyber "Odstranit šum". Tam klikni na "Získat profil šumu". To Audacity řekne, co chce odstranit.

Teď označ celou nahrávku (Ctrl + A) a znovu jdi do "Efekty" a vyber "Odstranit šum". Tentokrát zvol nastavení, jak moc chceš šum odstranit – zkus třeba 12 dB jako start. Můžeš si s tím pohrát, abys to nevylepšil moc, jinak to zní uměle.

Ještě doporučuji po odstranění šumu projít nahrávku a použít i kompresor nebo normalizaci, aby se zvuk vyrovnal. Nezapomeň si udělat zálohu původní nahrávky pro případ, že bys chtěl vrátit zpět. Hodně štěstí s podcastem!

128 slov
1.3 minut čtení
2. 1. 2025
Josef Hůlka
Josef Hůlka