Audacity.cz/Fórum/Co použít na odstranění šumu z audio vzorku?

Co použít na odstranění šumu z audio vzorku?

V poslední době se hodně věnuji zpracování zvuku a snažím se vylepšit kvalitu mých nahrávek. Narazil jsem na problém, kdy se mi do audio vzorků dostává nežádoucí šum, ať už je to šum z mikrofonu, nebo nějaké pozadí, které bych rád odstranil. Vím, že existují různé programy a techniky, jak šum odstranit, ale nejsem si jistý, co je pro mě nejlepší volba. Mám Audacity, což jsem slyšel, že je skvělý nástroj pro úpravy zvuku, ale nevím, jak přesně použít jeho funkce k odstranění šumu. Zkoušel jsem pár věcí, jako je filtrace a normalizace, ale pořád to není ono. Zajímalo by mě, jestli někdo z vás má zkušenosti s konkrétními efekty nebo pluginy v Audacity, které pomáhají efektivně zbavit se šumu. Jaké postupy byste doporučili? Existují nějaké tipy a triky, abych dosáhl co nejlepšího výsledku? Případně existují i jiné programy nebo metody na odstranění šumu z audio vzorku? Budu vděčný za jakékoli rady a tipy od zkušenějších uživatelů.

157 slov
1.6 minut čtení
14. 1. 2025
Andrea Ondrová
Andrea Ondrová

Zbavit se šumu v Audacity je celkem jednoduchý proces, i když to chce trošku cviku. Takže, co můžeš udělat: nejdřív si vyber část nahrávky, kde je jenom šum – žádný mluvený slovo nebo hudba, prostě čistý šum. Pak přejdi na Efekty a najdi Noise Reduction. Tam si vyber "Get Noise Profile". Tím Audacity zjistí, co chceš odstranit.

Pak označ celou nahrávku, vrát se zpět do Noise Reduction a nastav si hodnoty pro odstranění šumu. Zkus třeba začít s defaultními hodnotami a pak experimentuj, jak to zní. Dobrý je zkoušet různý úpravy – snížit prahem nebo zvýšit citlivost.

Další tipy – zkus používat EQ pro potlačení určitých frekvencí, kde se šum nejvíc projevuje, a nebo zkombinovat víc efektů jako kompresor po redukci šumu. Pokud ti Audacity nestačí, můžeš zkusit i pluginy jako ReaFIR nebo Izotope RX – ty jsou super na šum.

Takže nezapomeň zkoušet a poslouchat, co funguje nejlíp. Učit se tímhle způsobem zabere čas, ale nakonec to stojí za to. Držím palce!

160 slov
1.6 minut čtení
6. 12. 2024
Monika Rybářová
Monika Rybářová

Odstranění šumu v Audacity je docela jednoduché. Nejprve si vyber kousek nahrávky, kde je jen ten šum, bez hlasu nebo hudby. Pak jdi na „Efekty“ a vyber „Odstranit šum“. Klikni na „Získat profil šumu“, tím Audacity zjistí, co má odstranit. Pak označ celou nahrávku (Ctrl+A) a znovu otevři ten efekt. Nastav úroveň odstranění a frekvenční rozmezí podle potřeby. Zkus to s různými hodnotami, abys nenašel nějaký ideál. Můžeš pak přidat i ekvalizér na vylepšení zvuku.

Jiný tip – používám taky pluginy jako ReaFIR, jestli máš Reaper, nebo RX od Izotope, ale to už je dražší. Hlavně to chce trpělivost a experimentování, než najdeš to nejlepší pro své nahrávky. Držím palce!

110 slov
1.1 minut čtení
30. 11. 2024
Šárka Suchá
Šárka Suchá