Audacity.cz/Fórum/Jak správně nastavit EQ pro lepší zvuk zpěvu?

Jak správně nastavit EQ pro lepší zvuk zpěvu?

Zdravím všechny, chtěl bych se zeptat, jak mohu správně nastavit ekvalizér (EQ) pro svůj zpěv, aby zněl lépe. Nedávno jsem začal nahrávat doma a mám pocit, že můj zpěv zní trochu nezajímavě a plochě. Zkoušel jsem už různé efekty a filtry, ale stále to není ono. Jaké frekvence bych měl zvýraznit nebo naopak potlačit? Mám se zaměřit na základní tóny nebo spíše na jasnost a průraznost? Jaké nastavení byste doporučili pro mužský zpěv versus ženský zpěv? A co třeba, když mám chraplavější hlas? Jak moc by se to mělo lišit? Rád bych získal nějaké tipy a triky od vás, zkušenějších! Jaké jsou vaše oblíbené EQ nastavení pro vytvoření příjemného zvuku vokálů? Děkuju moc za jakoukoli radu!

116 slov
1.2 minut čtení
27. 6. 2023
Ondřej Jedlička
Ondřej Jedlička

Takže, pro lepší zvuk zpěvu zkus třeba zvýšit frekvence kolem 3-5 kHz, to pomůže s jasností a průrazností. Naopak, pokud máš hodně basů, tak zkus potlačit kolem 200-300 Hz, aby to nebylo moc mudlovité. Mužský zpěv často potřebuje víc podkladových tónů, tak můžeš zvýraznit i kolem 100-150 Hz. U ženského zpěvu je to spíš o těch vyšších frekvencích, takže se zaměř na 5-8 kHz pro víc vzdušnosti. Když máš chraplavější hlas, tak dej pozor na 1-2 kHz, kde se může objevit nepříjemný zkreslený zvuk - klidně to trochu stáhni. Experimentuj s tím a poslouchej, co to dělá. Každý hlas je jiný, tak není univerzální recept. Hlavně si hraj a najdi to, co se ti líbí.

115 slov
1.2 minut čtení
23. 1. 2025
Viktor Kříž
Viktor Kříž

No, tak EQ pro zpěv je celkem věda, ale tady pár tipů. Zkus zvýraznit kolem 3-5 kHz, to dodá zpěvu jasnost a průraznost. Můžeš taky přidat něco kolem 10 kHz pro vzdušnost, ale opatrně, ať to nezní moc plechově. Na druhou stranu potlač ty nižší frekvence, jako třeba pod 100 Hz, aby se vyčistil prostor a nezabíralo to moc místa. Mužský zpěv by měl mít víc těch středních frekvencí, zatímco ženský můžeš trošku víc zaměřit na ty vyšší. Když máš chraplavější hlas, tak zkus ubrat kolem 200-300 Hz, to obvykle pomůže. A nezapomeň, že nejlepší je vždycky poslouchat a přizpůsobit to svému hlasu. Tak hodně štěstí a ať to hraje!

110 slov
1.1 minut čtení
31. 1. 2025
Božena Kovaříková
Božena Kovaříková