Audacity.cz/Fórum/Jak vybrat frekvence pro úpravu vokálů v Audacity?

Jak vybrat frekvence pro úpravu vokálů v Audacity?

Mám takovou otázku ohledně úpravy vokálů v Audacity. Pořád se snažím najít ty správné frekvence, abych své vokály dostal do nějakého slušného zvuku, ale pořád to není ono. Zkoušel jsem různý EQ, ale nevím přesně, na co se zaměřit. Je potřebné zaměřit se na určité frekvence, nebo to závisí na tom, jaký typ vokálu mám? Třeba jestli je to mužský nebo ženský hlas, což asi hraje roli, že jo? Někde jsem slyšel, že by se mělo pracovat s frekvencemi kolem 200 Hz pro hloubku a pak něco kolem 3 kHz pro jasnost, ale jak to vlastně funguje? Kdy bych měl přidávat nebo ubírat určité frekvence? Jak poznám, že je zvuk lepší nebo horší? Nechci přehánět s efekty a chci, aby to znělo přirozeně a čitelně. Může mi někdo vysvětlit, jak se orientovat v těch frekvencích a co bych měl sledovat při poslechu? A co třeba nějaké tipy na konkrétní nastavení v Audacity? Byl bych moc vděčný za jakékoliv rady nebo zkušenosti! Dík!

162 slov
1.6 minut čtení
7. 1. 2024
Vladimír Štěpán
Vladimír Štěpán

Při úpravě vokálů v Audacity je dobrý začátek zaměřit se na několik klíčových frekvencí. Ano, jak říkáš, 200 Hz je dobrý pro hloubku a teplost, hlavně u mužských hlasů. U ženských hlasů můžeš zkusit i kolem 300-400 Hz, abys dodal nějakou plnost.

Jasnost a přehlednost většinou slouží frekvence kolem 3 kHz. Když to trochu zvýrazníš, tak to může pomoct vokálům vyčnívat v mixu. Ale pozor, moc toho nedávej, jinak to bude znít ostře nebo unavující. Zkus experimentovat snižováním frekvencí kolem 200-400 Hz, pokud ti vokály zní "muddy" nebo nevýrazně.

Další důležitá oblast je nad 10 kHz, kde můžeš přidat jemný vzduch a jasnost. Tady ale stačí malé úpravy. Při poslechu se soustřeď na čistotu a srozumitelnost textu - pokud to zní přehnaně nebo nepřirozeně, asi jsi to přehnal.

Tipy pro EQ: začni s nízkými boosty a postupně přidávej nebo ubírej. Sleduj, jak se mění zvuk při různých nastaveních a najdi rovnováhu. Pomůže ti i poslouchat v kontextu celého mixu, ne jen solo vokály. Když to bude znít dobře ve skladbě jako celku, jsi na správné cestě.

174 slov
1.7 minut čtení
18. 8. 2024
Robert Moravec
Robert Moravec

Frekvence pro úpravu vokálů se fakt liší podle toho, jaký máš hlas. Jo, mužské a ženské hlasy mají jiný rozptyl frekvencí. Obecně platí, že kolem 200 Hz je dobrý místo pro dodání tepla a hloubky. Pak když chceš, aby vokály zněly jasně a čitelně, tak se zaměř na 3 kHz až 5 kHz. Ale pozor, moc boostování v těchhle frekvencích může udělat z vokálů ostrý zvuk, takže radši opatrně.

Když děláš EQ, nejlepší je začít s jemným přidáváním a ubíráním. Třeba když slyšíš, že něco zní moc zakřiveně nebo plechově, tak zkus ubrat v oblasti kolem 800 Hz. A zase naopak, když chceš zvýraznit jasnost, tak se neboj přidat v těch vyšších frekvencích. Nezapomeň si vždycky porovnat zvuk před a po úpravě – to ti dá jasný obrázek o tom, co funguje.

Doporučuji taky používat kompresor po EQ, aby ses ujistil, že jsou vokály vyrovnané a dobře se poskládají do mixu. Mysli na to, že je fajn mít i nějaké reverby nebo delaye pro prostorovost, ale drž to v míře. Zkoušej různé kombinace a poslouchej zpět na lepších reproduktorech nebo sluchátkách.

Takže jo, experimentuj s nastavením v Audacity a poslouchej to pořád dokola – to ti pomůže najít ten správnej zvuk.

198 slov
2 minut čtení
5. 12. 2024
Daniela Novotná
Daniela Novotná