Audacity.cz/Fórum/Jak správně nastavit EQ pro lepší zvuk hlasu v mixu?

Jak správně nastavit EQ pro lepší zvuk hlasu v mixu?

Potřebuju pomoc s tím, jak správně nastavit EQ pro hlas, aby zněl lépe v mixu. Učím se nahrávat a míchám hudbu, ale když dám do mixu vokály, nějak mi to nesedí. Zní to buď moc plechově, nebo naopak moc tlumeně. Zkoušel jsem různý frekvence, ale pořád se mi nedaří najít ten správný zvuk. Jaké konkrétní frekvence bych měl zvýraznit nebo potlačit? A co třeba při míchání s ostatními nástroji? Měla by být vokální linka dominantní, nebo spíš v pozadí? Taky mě zajímá, jestli máte nějaký tip na to, jak se vyhnout mudlosti a jak dosáhnout jasnějšího zvuku bez toho, abych zničil přirozenost hlasu. Bude dobré použít nějaký preset nebo je lepší si to nastavit sám od začátku? Díky za jakoukoli radu!

121 slov
1.2 minut čtení
8. 4. 2021
Ivana Beranová
Ivana Beranová

Nastavit EQ pro vokály může být fakt oříšek, ale tady je pár tipů. Začni tím, že se zbavíš mudlosti v nízkých frekvencích, klidně okolo 200-300 Hz, tam to často zní nehezky. Můžeš taky zkusit potlačit nějaké ty plechové frekvence, což většinou bývá kolem 2-3 kHz. To pomůže, aby to neznílo tak agresivně.

Naopak pro jasnější zvuk zkus zvýraznit frekvence kolem 4-6 kHz – to dodá hlasu jasnost a přítomnost. Někdy je fajn i trošku přidat na vyšších frekvencích, třeba kolem 10 kHz, ale opatrně, ať to nezní jako hračky.

Co se týče mixu s ostatníma nástrojema, vokály by měly být většinou trochu dominantní, ale záleží na stylu. Zkus si hrát s panorámou a volume – někdy pomůže vocál trošku posunout do strany nebo přidat reverberaci pro prostor.

Preset může být dobrý výchozí bod, ale doporučuji si to doladit podle potřeby. Každý hlas je jiný, takže experimentuj a nesnaž se to hned řešit perfektně. Drž se základních pravidel a časem to vychytáš!

159 slov
1.6 minut čtení
21. 8. 2023
Štěpán Lacina
Štěpán Lacina

Tak jo, EQ na vokály může být fakt oříšek. Zkus se zaměřit na pár klíčových frekvencí. Obecně platí, že kolem 300-400 Hz může být hodně mudlosti, takže to opatrně potlač. Naopak kolem 1-3 kHz bys měl zvýraznit pro jasnost a průraznost. Zkus taky přidat něco kolem 6-8 kHz, to dodá vzdušnost a jas. Co se týče dominance v mixu, záleží na stylu – někdy je fajn, když je vokál vpředu, ale zase nesmí zakrývat ostatní nástroje. Při míchání se snaž najít rovnováhu, aby byly vokály slyšet, ale ne až moc vepředu. Presety můžou být fajn jako základ, ale radši si to doladěj podle sebe, protože každej hlas je jinej. Experimentuj s tím a poslouchej, co sedí k ostatním nástrojům.

119 slov
1.2 minut čtení
4. 12. 2023
Pavla Netolická
Pavla Netolická