Audacity.cz/Fórum/Co použít na EQ pro zvýraznění basů v hudbě?

Co použít na EQ pro zvýraznění basů v hudbě?

Když se snažím v Audacity nebo jiném audio softwaru zvýraznit basy, tak mě napadá, co vlastně použít na EQ. Zajímalo by mě, jaký typ ekvalizéru je nejlepší pro tuto práci, jestli je lepší používat grafický ekvalizér nebo parametrický. Mám pocit, že když se snažím posílit basové frekvence, tak zvuk někdy zní moc bažinatě nebo nezřetelně. Možná dělám něco špatně, ale opravdu nevím, kde začít. Jaké frekvenční rozsahy bych měl vyhledávat? Slyšel jsem, že 60 až 80 Hz je dobrý začátek pro basy, ale nevím, jak to aplikovat v praxi. Je dobré přidávat gain na tyto frekvence nebo by se měl spíše ubírat na vyšších frekvencích? A co komprese? Pomůže mi to udělat basy silnějšími a čistšími? Mám také pocit, že některé skladby mají basy, které doslova „třesou“ celým zvukem a já bych rád věděl, jak toho dosáhnout. Takže jaké tipy můžete doporučit pro EQ v Audacity pro zvýraznění basů? Jaké pluginy fungují nejlépe a jak to všechno správně nastavit?

159 slov
1.6 minut čtení
20. 4. 2023
Matěj Prokop
Matěj Prokop

V tom EQ pro basy je pár triků, co ti můžou pomoct. Pokud chceš zvýraznit basy, tak paráda je použít parametric EQ, protože ti dává víc kontroly než grafický. Začni na 60-80 Hz, ale opatrně s gainem - přidávat moc může udělat zvuk bažinatý a nezřetelný. Zkus spíš ubírat na vyšších frekvencích kolem 200-300 Hz, to může pomoct vyčistit zvuk.

Taky se neboj experimentovat s nízkým pásmem - třeba 30-40 Hz pro ten "třesoucí" efekt, ale to už chce solidní reproduktory a dobrý poslech. Komprese je fajn, dokáže udělat basy silnější a víc kontrolované, ale pozor, ať to nezabije dynamiku.

Pokud používáš Audacity, tak tam jsou i nějaké dobré pluginy, co můžou pomoct. Hlavně se neboj hrát s nastavením a poslouchat, co ti sedí. Každá skladba je jiná, tak hledej svůj zvuk.

132 slov
1.3 minut čtení
31. 5. 2024
Eduard Pokorný
Eduard Pokorný

Na EQ pro basy bych doporučil spíš parametrický ekvalizér, protože máš víc kontroly nad specifickými frekvencemi. Takže pokud chceš zvýraznit basy, zaměř se na frekvence kolem 60 až 80 Hz, to je fakt dobrý začátek. Ale pozor, nesmíš to přehnat, jinak to bude znít bažinatě. Zkus třeba tak o 3-5 dB přidat a pak doladit, možná ubrat něco kolem 200-300 Hz, aby se to neplácalo a znělo to čistěji. Co se týče komprese, ta může pomoct udělat basy výraznější a udržet je v nějakém slušném rozsahu. Pak si hraj s attack a release časy, aby se ti basy „třásly“ tak, jak chceš. Zkus i nějaký dobrý plugin na basy - třeba Waves R-Bass nebo něco podobného. A nezapomeň na mixování celkově - basy by měly mít místo ve skladbě, jinak ti budou přebírat zbytečně moc prostoru. Hlavně experimentuj a poslouchej! Dobrá práce s EQ je víc o citu než o přesných číslech.

152 slov
1.5 minut čtení
15. 11. 2024
Viktor Liška
Viktor Liška