Audacity.cz/Fórum/Co je to sidechain EQ a jak s ním pracovat v Audacity?

Co je to sidechain EQ a jak s ním pracovat v Audacity?

Když jsem slyšel o sidechain EQ, hned mě to zaujalo, ale přiznám se, že pořád nevím přesně, co to obnáší. Vím, že je to něco, co se používá při mixování a může to udělat zvuk mnohem zajímavější, ale jak to vlastně funguje? Vím, že se často používá v elektronické hudbě nebo při různých produkcích, ale pro mě jako pro začátečníka v Audacity je to stále španělská vesnice. Myslíte si, že byste mi mohli objasnit, co je sidechain EQ a jak ho mohu aplikovat při práci v Audacity? Mám tam nějaké tracky, které potřebují trochu šťávy a nevím, jestli by mi sidechain mohl pomoci udělat je zajímavějšími. Můžete prosím vysvětlit, jak nastavit sidechain EQ krok za krokem? Jaké efekty mohu očekávat a na co bych si měl dávat pozor? Zkoušel jsem různé pluginy, ale pořád se mi nedaří dosáhnout toho zvuku, který bych chtěl. Je možné použít sidechain EQ na vokály i na nástroje? A jak to vlastně funguje v praxi? Budu rád za každou radu nebo tipy! Děkuji moc!

169 slov
1.7 minut čtení
7. 7. 2023
Miroslava Strnadová
Miroslava Strnadová

Sidechain EQ je vlastně technika, která ti pomůže udělat mix zajímavější. Funguje tak, že jeden signál (např. basa) ovlivňuje EQ druhého signálu (např. vokály). V podstatě to znamená, že když hraje basa, tak ti na chvíli snížíš určité frekvence u vokálů, aby se tam ty dva zvuky neperovaly a víc vynikly.

V Audacity to není až tak jednoduché, jak v některých jiných DAW, ale dá se to udělat. Zde je jak na to:

1. Nahrát basovou linku a vokály na oddělené stopy.
  2. Aplikovat kompresi na basu s sidechain vstupem - to ti v Audacity moc nepůjde bez pluginů, takže si stáhni něco jako ReaJS a nainstaluj ho.
  3. Na vokálech použij EQ a nastav parametry tak, aby ti snížil frekvence, které kolidují s basou.
  4. Je důležité nastavit správné frekvence - obvykle kolem 200-400 Hz je dobrý začátek.
  5. Když se hraje basa, vokály se „stahují“ dolů v EQ a pak když basa přestane hrát, vokály se vrátí do původního stavu.

Hlavně si pohrávej s nastavením a poslouchej výsledky. Můžeš to použít jak na vokály, tak na nástroje, ale pozor na to, aby ses nevyhnul přehnanému efektu - nech to znít přirozeně! Pokud se ti nedaří dosáhnout zvuku, který chceš, možná bude potřeba zkusit jiné frekvence nebo i různé pluginy pro kompresi.

Takhle to prostě funguje v praxi. Je to o experimentování a slyšení rozdílů! Držím palce!

220 slov
2.2 minut čtení
19. 6. 2024
Kamila Bílková
Kamila Bílková

Sidechain EQ je technika, která ti umožní udělat prostor v mixu tím, že potlačíš určité frekvence jednoho signálu na základě toho, co dělá jiný signál. Třeba když máš vokály a basu, sidechain EQ pomůže vokálům vyniknout, protože potlačíš basy v oblasti, kde se překrývají s vokály.

V Audacity to není zrovna jednoduchý, protože nemá vestavěné funkce pro sidechain. Ale můžeš to obejít pomocí pluginů jako ReaPlugs nebo jiných VST efektů. Nebo můžeš použít Audacity k vytvoření dvou tracků: jeden pro signál (třeba vokály) a druhý pro ten, co chceš upravit (třeba basy).

Krok za krokem by to mohlo vypadat takhle:

1. Nahraj si obě stopy – jednu pro vokály a druhou pro nástroj.
  2. Použij EQ na stopě s nástrojem a nastav frekvence, které chceš potlačit. Můžeš to udělat ručně nebo pomocí nějakého pluginu.
  3. Nahrávej a přehrávej, dokud nedosáhneš požadovaného zvuku.

Tipy: Sleduj, abys to nepřehnal s potlačením – nech prostor pro oba signály, jinak to bude znít divně. Sidechain EQ se hodí jak na vokály, tak na nástroje. Když se s tím trochu pohráš, zjistíš, co ti funguje nejlíp.

175 slov
1.8 minut čtení
29. 1. 2025
Štěpán Kubík
Štěpán Kubík