Audacity.cz/Fórum/Jak se paralelní komprese liší od běžné komprese?

Jak se paralelní komprese liší od běžné komprese?

Zajímalo by mě, jaký je vlastně rozdíl mezi paralelní kompresí a tou běžnou kompresí, kterou většina z nás používá ve svých audio projektech. Snažím se pochopit, kdy a proč bych měl zvolit jednu metodu před druhou. Vím, že komprese jako taková slouží k vyrovnání dynamiky zvuku a pomáhá udržovat hladký zvukový mix, ale co ta paralelní verze? Jak to funguje? Mám pocit, že je to něco jako mít dva signály – jeden s efektem komprese a druhý bez něj, které pak mixuji dohromady. Ale jak přesně to ovlivňuje celkový zvuk? Dává to víc „síly“ nebo „hloubky“? Zkoušel jsem si hrát s nastavením a přemýšlím, jestli je to lepší pro určité žánry nebo nástroje. Někde jsem slyšel, že paralelní komprese může přidat určitou „energii“ do mixu a že je to oblíbené mezi profesionálními zvukaři, ale moc tomu nerozumím. Takže co přesně dělá paralelní komprese jinak než ta standardní? Jaké jsou její výhody a nevýhody? A hlavně, jak to všechno správně nastavit v Audacity, abych toho dosáhl? Mám pocit, že jde o důležitý nástroj pro každého producenta, takže by mě zajímalo, kdo má s tímto víc zkušeností a co by mi doporučil.

190 slov
1.9 minut čtení
10. 11. 2024
František Brož
František Brož

Paralelní komprese a běžná komprese se fakt liší v tom, jak pracujou se zvukem. U běžný komprese vezmeš signál, aplikuješ na něj efekt a ten pak zní víc "zpevněně" nebo "vyrovnaně". V podstatě zredukuješ dynamiku, což může bejt super, ale někdy to může znít příliš plochě. No a paralelní komprese je taková jiná hra – tady si uděláš kopii původního signálu, aplikuješ kompresi na jednu z těch kopií a pak to mixuješ dohromady s originálem. Takže dostaneš jak sílu z komprese, tak taky nějakou tu dynamiku z originálu.

Tímhle způsobem můžeš dodat zvuku víc "energie" nebo "tlaku", aniž bys úplně ztratil ten přirozený charakter nástroje nebo vokálu. Je to fakt oblíbený mezi producenty, hlavně v rocku nebo elektronice, kde potřebuješ, aby zvuk byl pořádný, ale nechceš ho udusit.

Nastavení v Audacity je v pohodě – stačí si udělat duplikát stopy, na jedný použít kompresor (zkus třeba nastavení s menším poměrem a rychlejším attack), a pak to smíchat s originálem tak, jak ti to vyhovuje. Můžeš si hrát s úrovněma, dokud nedosáhneš toho zvuku, co chceš. Jo a neboj se experimentovat! Paralelní komprese ti může otevřít nový možnosti ve tvých mixech.

188 slov
1.9 minut čtení
22. 1. 2025
Petr Šulc
Petr Šulc

Jo, paralelní komprese a běžná komprese se dost liší, i když obě mají stejný cíl – dostat zvuk do formy, která se líbí. Běžná komprese se aplikuje přímo na signál, což může ztlumit dynamiku a zvuk pak může znít tak nějak plochěji. Paralelní komprese je trochu jiná hra. Tady si vezmeš ten původní signál a pošleš ho na vedlejší stopu, kde aplikuješ silnou kompresi. Pak to mixuješ zpátky s původním signálem. Takže dostaneš jak dynamičtější zvuk z komprese, tak i přirozený pocit z nekomprimovaného signálu. Může to dodat víc síly a „energii“, jak říkáš, ale záleží na tom, jak to nastavíš.

Co se týká žánrů, paralelní komprese je fakt populární v rocku nebo elektronice, kde chceš, aby to mělo šťávu. Hlavně u bicích nebo baskytar to dává hodně šmrnc. Ale pozor, moc to nezapij s kompresí, jinak ti to udělá takový ten "málo prostoru" efekt.

V Audacity to uděláš tak, že si vytvoříš kopii stopy, aplikuješ tam kompresor s větším poměrem a menším prahem a pak mixuješ výšku hlasitosti obou stop podle toho, co ti sedne. Je to o tom experimentovat a najít tu správnou rovnováhu.

184 slov
1.8 minut čtení
14. 7. 2024
Bedřich Procházka
Bedřich Procházka