Audacity.cz/Fórum/Jaký je rozdíl mezi kompresí a limitací ve zvuku?

Jaký je rozdíl mezi kompresí a limitací ve zvuku?

Mám otázku ohledně zpracování zvuku, konkrétně co se týče kompresoru a limitátoru. Zajímalo by mě, jaký je vlastně rozdíl mezi těmito dvěma procesy. Slyšel jsem, že komprese se používá k zjemnění dynamiky zvuku a že limitace může zabránit přebuzení, ale nejsem si úplně jistý, jak to funguje v praxi. Je pravda, že kompresor může udělat zvuk plnější a víc vyvážený, zatímco limitátor je spíše jako bezpečnostní síť? A co se týče těch konkrétních nastavení - jaké parametry bych měl sledovat u obou? Třeba úroveň prahu nebo poměr? Mám pocit, že to může hodně ovlivnit konečný výsledek mé nahrávky. Jak moc je důležité pochopit tyto rozdíly při mixování a masteringování? Děkuju předem za všechny rady a vysvětlení, rád bych se dozvěděl víc o tom, jak správně použít tyto nástroje ve svých projektech!

131 slov
1.3 minut čtení
21. 6. 2022
Vlastimil Procházka
Vlastimil Procházka

Kompresor a limitátor jsou sice podobné, ale mají dost odlišné účely. Kompresor zjemňuje dynamiku tím, že snižuje hlasitost, když zvuk překročí nastavený práh. To ti pomůže udělat zvuk plnější a vyváženější, protože ti dovolí zvýšit celkovou hlasitost bez zkreslení. Měříš tu hlavně prahovou úroveň (threshold) a poměr (ratio), co určuje, kolik decibelů bude sníženo nad tímto prahem.

Limitátor je na tom jinak – je to taková bezpečnostní síť, co se stará o to, aby signál nepřesáhl určitou úroveň. Používá se hlavně na konec mixu nebo masteringu, aby se zabránilo přebuzení. Má mnohem vyšší poměr než kompresor (klidně 10:1 nebo víc) a většinou má i rychlejší atak.

Je důležité tyhle rozdíly chápat, protože správné nastavení může hodně ovlivnit kvalitu nahrávky. Pokud mixuješ nebo masteruješ, tak se vyplatí experimentovat s obojím a poslouchat, jak to mění zvuk. Takže dej pozor na ty parametry a hraj si s tím!

144 slov
1.4 minut čtení
29. 12. 2023
Eduard Pernica
Eduard Pernica

Takže, kompresor a limitátor – to jsou fakt důležitý věci ve zvuku. Kompresor ti zjemní dynamiku tím, že ztlumí hlasitější části signálu, což pak může udělat zvuk víc vyvážený a plnější. Ty nastavuješ prahovou úroveň (threshold), poměr (ratio) a další věci jako attack a release. Když je signál nad prahovou úrovní, kompresor ho „seškrtí“ podle poměru, třeba 4:1 znamená, že za každé 4 dB nad prahovou úrovní dostaneš jen 1 dB navíc.

Limitátor je jako ultimátní kompresor, už se používá na ochranu před přebuzením. Nastavíš si hodně nízkou prahovou úroveň a on to prostě nenechá jít výš, než chceš. Je to taková bezpečnostní brzda. Takže jo, kompresor ti pomůže s celkovým zvukem a limitátor tě chrání před tím, aby ses nedostal do červených čísel na mixu.

Co se týče mixování a masteringování, pochopení tohohle rozdílu je fakt zásadní. Správně nastavený kompresor může udělat zázraky na vokálech nebo nástrojích a limitátor zajistí, že tvá nahrávka nebude přehnaná. Bez správného nastavení bys mohl skončit s nižší kvalitou zvuku. Takže rozhodně se tím zabývej a experimentuj!

172 slov
1.7 minut čtení
13. 12. 2024
Jitka Kyselová
Jitka Kyselová