Audacity.cz/Fórum/Kdy použít kompresor a kdy limiter při úpravě nahrávky?

Kdy použít kompresor a kdy limiter při úpravě nahrávky?

Zajímalo by mě, kdy konkrétně je lepší použít kompresor a kdy naopak limiter při úpravě zvuku v nahrávkách. Mám pocit, že oba efekty slouží k ovládání dynamiky, ale jaký je mezi nimi vlastně rozdíl v praxi? V některých tutoriálech jsem četl, že kompresor je skvělý pro vyrovnání hladiny zvuku a dodání plnosti, zatímco limiter se prý využívá spíše na ochranu před přebuzením. Ale když mám nahrávku, která má spoustu dynamických změn, co by bylo efektivnější? Mám použít kompresor na celou stopu a nakonec přidat limiter na master kanál, nebo to udělat obráceně? Jaké jsou nejlepší postupy pro mixování s těmito nástroji? Taky bych rád věděl, jestli je možné používat oba efekty současně a jak to ovlivňuje konečný zvuk. Nemám moc zkušeností s prací ve studiu a rád bych se dozvěděl víc o tom, jak správně dosáhnout vyváženého zvuku. Může mi někdo objasnit situace, kdy bych měl volit kompresor místo limitera, nebo jak se navzájem doplňují? Dík za jakékoliv rady!

159 slov
1.6 minut čtení
22. 9. 2023
Libor Světlík
Libor Světlík

Kompresor a limiter jsou fakt užitečný nástroje na úpravu zvuku, ale fungují trochu jinak. Kompresor ti pomáhá udržovat hladinu zvuku, vyrovnává dynamiku a dodává věcem plnost. Ideální je ho použít třeba na vokály nebo bicí, kde chceš, aby zvuk byl stabilní, ale přitom nechceš ztratit ten živý pocit. Limitery jsou spíš pro ochranu před přebuzením – zabrání ti, aby signál šel přes 0 dB, což by mohlo způsobit zkreslení. Takže pokud máš nahrávku s velkými dynamickými výkyvy, můžeš začít kompresorem na jednotlivých stopách a na master kanálu pak přidat limiter, aby ses ujistil, že nic nepřeskočí přes limit. A jasně, oba můžeš používat i spolu – kompresor ti srovná zvuk a limiter pak zajistí, že se nedostaneš do červený. To je dobrá kombinace pro vyvážený mix. Takže v zásadě – kompresor pro vyrovnání a plnost, limiter pro ochranu. Drž se toho a budeš v pohodě.

145 slov
1.5 minut čtení
9. 6. 2024
Robert Košťál
Robert Košťál

Takže, pokud jde o kompresor a limiter, máš pravdu, že oba slouží k ovládání dynamiky, ale využívají se trošku jinak. Kompresor se dá použít pro vyrovnání hlasitosti a dodání plnosti zvuku. Je fajn na jednotlivé stopy, třeba na vokály nebo kytary – když máš hodně dynamiky, můžeš ho nastavit tak, aby zeslabil ty nejhlasitější části a zvýšil tichý zvuk. Takže to pak zní víc soudržně.

Na druhou stranu limiter je spíš na ochranu před přebuzením. Používá se hlavně na master kanál, aby sis byl jistý, že ti nic nepřeleze přes 0 dB a nezkreslí to. Můžeš ho klidně použít i po kompresoru, abys doladil konečný zvuk a zabránil přebuzení.

Pokud máš nahrávku s hodně dynamickými změnami, můžeš začít s kompresorem a pak přidat limiter na master. Takhle dostaneš kontrolu nad dynamikou a zároveň ochranu před clippingem.

Jasně, můžeš používat obojí najednou. V podstatě si hraješ s tím, jak moc chceš zkreslit dynamiku. Když to uděláš špatně, může to znít uměle, takže sleduj, co děláš – snaž se najít rovnováhu. Mixování není jen o technice, ale i o uším. Ať ti to hraje!

179 slov
1.8 minut čtení
20. 9. 2022
Alois Řezáč
Alois Řezáč