Audacity.cz/Fórum/Proč mi při nahrávání živého vystoupení hraje v pozadí šum?

Proč mi při nahrávání živého vystoupení hraje v pozadí šum?

Když jsem se pokoušel nahrát své živé vystoupení, narazil jsem na problém, který mě opravdu trápí. I když se snažím nastavit všechno správně, po přehrání nahrávky se mi zdá, že tam neustále slyším nějaký šum v pozadí. Je to jako kdybych byl v nějaké hlučné místnosti, i když jsem byl na koncertě a muzikanti byli přímo vedle mě. Zkoušel jsem různé mikrofony a dokonce jsem se snažil najít klidnější prostředí, ale ten šum tam pořád je. Přemýšlím, zda to může být způsobeno nějakým špatným nastavením v Audacity nebo jestli je to normální při nahrávání živých akcí. Myslím, že by mě zajímalo, jaké techniky můžete použít k minimalizaci tohoto šumu. Jsou nějaké speciální filtry nebo úpravy, které by mohly pomoci? A co je vlastně příčinou toho šumu? Může to být z okolních zvuků, nebo je to spíš problém s vybavením? Děje se to jen mně, nebo tohle zažívá víc lidí při nahrávání? Jaké jsou vaše zkušenosti s nahráváním živých vystoupení a jak se vám podařilo tento problém vyřešit? Rád bych slyšel nějaké rady nebo tipy, co s tím dělat. Děkuji.

179 slov
1.8 minut čtení
11. 1. 2024
Matěj Kovařík
Matěj Kovařík

Zní to, jako bys měl nějaký problém se šumem na pozadí, což je u živého nahrávání docela běžné. Může to být způsobeno spoustou faktorů: okolní zvuky, špatná akustika místa nebo dokonce i samotné vybavení, které může chytat nežádoucí hluky. Zkus se zaměřit na to, jaký mikrofon používáš – některé mikrofony jsou citlivější na okolní zvuky. Pokud máš možnost, zkus směrový mikrofon, který by měl zachytit hlavně zvuk z jednoho směru a potlačit to ostatní.

Pokud už nahráváš a šum tam pořád je, Audacity má pár filtrů, které by ti mohly pomoct. Zkus Noise Reduction efekt – vybereš část ticha s tím šumem, necháš Audacity analyzovat a pak aplikuješ redukci na celou stopu.

Někdy taky pomůže nahrávat blíž k vystupujícím umělcům, pokud je to možné. A jestli je víc lidí s podobným problémem? No jo, tohle zažívá hodně lidí při nahrávání živých akcí. Klíč je experimentovat a najít nastavení, co nejlépe funguje pro tu konkrétní situaci.

155 slov
1.6 minut čtení
5. 9. 2024
Šárka Šafaříková
Šárka Šafaříková

Tohle je celkem běžný problém, když nahráváš živý akce. Šum v pozadí může být způsoben spoustou věcí, jako jsou okolní zvuky, špatná kvalita mikrofonu, nebo i rušení z jiných elektronických zařízení. Zkus se zaměřit na umístění mikrofonu – čím blíž bude k tomu, co chceš nahrávat, tím míň okolního šumu tam bude. Pokud používáš Audacity, můžeš vyzkoušet funkci redukce šumu. Otevři nahrávku, vyber úsek s pouhým šumem a použij možnost "Noise Reduction". Můžeš taky zkusit nastavit nižší citlivost mikrofonu nebo použít směrový mikrofon, ten by měl lépe zachytit zvuky z předu a potlačit ty zbývající. Ještě bych doporučil zkontrolovat kabely a konektory – někdy může být šum i kvůli špatnému spojení. Nahrávání živých vystoupení není jednoduchý, ale s těmahle tipama bys měl mít lepší výsledky.

125 slov
1.3 minut čtení
29. 11. 2024
Martin Jirásek
Martin Jirásek