Audacity.cz/Fórum/Jak odstranit echo z nahrávky koncertu?

Jak odstranit echo z nahrávky koncertu?

Mám nahrávku z koncertu a bohužel se mi do ní dostalo hodně echa. Nahrával jsem to na mobil, takže kvalita zvuku není úplně ideální a teď se snažím nějakým způsobem to echo odstranit. Zkoušel jsem to v Audacity, ale nevím si rady. Vím, že tam jsou nějaké efekty a filtry, ale nejsem si jistý, co přesně použít. Někdo mi říkal, že by mohlo pomoct použít kompresor nebo EQ, ale nevím, jak to funguje a jak to správně nastavit, aby to mělo efekt. Můžete mi prosím poradit, jak na to? Jaké kroky bych měl udělat, abych co nejvíce minimalizoval to rušivé echo? A jaký by byl nejlepší postup pro úpravu zvuku, abych zachoval kvalitu nahrávky? Díky moc za všechny rady a tipy!

121 slov
1.2 minut čtení
25. 5. 2023
Rudolf Havlíček
Rudolf Havlíček

Když se snažíš odstranit echo z nahrávky v Audacity, můžeš zkusit několik věcí. Nejprve si zkuste stáhnout a nainstalovat plugin jako je "De-Esser" nebo "Noise Gate", to by ti mohlo pomoct zbavit se části echa. Pak můžeš použít efekt "Equalization" a pokusit se snížit frekvence, kde je echo nejsilnější. Zároveň zkuste použít kompresor, abys vyrovnal dynamiku zvuku, ale opatrně, aby to nezničilo kvalitu. Zkus taky experimentovat s efektem „Reverb“ – obvykle se používá pro přidání echa, ale pokud ho snížíš nebo úplně vypneš, může to pomoct. Nezapomeň si vždy udělat zálohu originální nahrávky před jakýmikoliv úpravami. Držím palce!

98 slov
1 minut čtení
15. 11. 2024
Adéla Kučerová
Adéla Kučerová

Nahrávky s echem z koncertu jsou fakt oříšek, ale něco se s tím dá udělat. V Audacity můžeš zkusit pár věcí. Nejprve se podívej na efekt "Noise Reduction" – tím můžeš odstranit nějaký šum, co by ti mohl pomoct. Pak zkus použít "Equalization" (EQ), kde můžeš stáhnout frekvence, kde je echo nejvíc slyšet. Třeba v oblasti 200-600 Hz, tam bývá hodně rušivého zvuku.

Kompresor taky není špatnej nápad; zpevní to zvuk a trošku potlačí výkyvy, což může pomoct se zdáním echa. Ale dej pozor, abys to nepřehnal, jinak to bude znít uměle. Zkus taky efekt "Reverb" a dej ho na minimum – v některých případech to může echo zmírnit.

Nezapomeň si zálohovat originální nahrávku, ať si pak nezkazíš tu kvalitu ještě víc. A hlavně, experimentuj a poslouchej, co funguje nejlíp. Hodně štěstí!

130 slov
1.3 minut čtení
13. 12. 2024
Robert Coufal
Robert Coufal