Audacity.cz/Fórum/Jaký mikrofon je nejlepší pro nahrávání koncertu?

Jaký mikrofon je nejlepší pro nahrávání koncertu?

Přemýšlím, jaký mikrofon by byl nejvhodnější pro nahrávání koncertu. Mám na mysli živé vystoupení s kapelou, kde je spousta nástrojů a zpěváků a chci, aby zvuk byl co nejlepší. Zajímalo by mě, zda je lepší investovat do dynamického mikrofonu nebo kondenzátorového, protože jsem slyšel, že každý z nich má své výhody a nevýhody. Myslím například na to, jak moc je důležitá citlivost mikrofonu a zda má smysl hledat něco s nízkým šumem. Také bych chtěl vědět, jestli existují nějaké specifické značky nebo modely, které jsou oblíbené mezi zvukaři pro nahrávání živých akcí. A co se týče umístění mikrofonu, jak daleko by měl být od pódia? Je tu někdo, kdo má zkušenosti s nahráváním koncertů a mohl by mi doporučit nějaké tipy? Rád bych se dozvěděl víc o tom, jak dosáhnout kvalitního zvuku při takovémto typu nahrávání.

136 slov
1.4 minut čtení
20. 8. 2024
Oldřich Daněk
Oldřich Daněk

Pro nahrávání koncertu bych šel spíš do dynamických mikrofonů. Jsou odolnější a zvládnou vyšší hlasitosti, což je fajn na živé akce. Kondenzátory jsou citlivější, ale taky víc náchylné na nežádoucí zvuky a feedback. Když už, tak klidně něco jako Shure SM58 na vokály, to je klasik. Na nástroje zase třeba SM57 nebo něco od Sennheiseru. Co se týče umístění mikrofonů, tak ideálně je mít je aspoň pár metrů od pódia, jinak ti to vezme i ty nejhlasitější zvuky z blízka a budeš mít problém s mixem. Zkus si pohrát s různými pozicemi a udělat pár testů před vlastním nahráváním. Nezapomeň na kvalitní kabely a pokud můžeš, používej zvukové rozhraní s nízkým šumem, to se vždycky vyplatí. Hodně štěstí!

118 slov
1.2 minut čtení
6. 11. 2024
Josef Havel
Josef Havel

Pro nahrávání koncertů doporučuji spíš dynamický mikrofon. Ty jsou odolnější vůči vysokým hladinám zvuku, což je v živém prostředí dost důležitý. Kondenzátory mají lepší citlivost, ale to může být problém, když je kolem spousta hluku a dalších nástrojů. Značky jako Shure (třeba SM58 nebo SM57) jsou klasika a hodně se používají. Pokud chceš něco víc profi, tak třeba Sennheiser nebo AKG taky dělají solidní mikrofony.

Co se týče umístění, ideálně bys měl být kousek od pódia, ale ne moc blízko, aby to nepřehlušilo zpěv nebo sólové nástroje. Zkus to tak 3-5 metrů od pódia a najdi si dobrý místo, kde to máš vyvážené. Měj na paměti, že akustika místa hodně hraje roli.

A nezapomeň na kvalitní kabely a mixážní pult, protože i ten dokáže udělat velký rozdíl. Kdybys měl další dotazy, klidně se ptej!

134 slov
1.3 minut čtení
29. 9. 2023
Veronika Bezděková
Veronika Bezděková