Audacity.cz/Fórum/Jaký software použít na záznam živého vystoupení?

Jaký software použít na záznam živého vystoupení?

Zdravím všechny zvukové nadšence! Chystám se na své první živé vystoupení a chtěl bych to zaznamenat, abych měl nějaké záznamy pro sebe a možná i na sdílení s přáteli nebo fanoušky. Jenže teď nevím, jaký software na to použít. Měli byste mi doporučit něco, co je snadné na ovládání, ale zároveň by mělo slušnou kvalitu zvuku? Uvažoval jsem o různých možnostech jako je Audacity, ale nejsem si jistý, jestli je to pro mě to pravé. Zároveň nevím, jestli bych měl hledat nějaký specializovaný software pro live recording nebo stačí klasické DAW, které se používají na úpravu zvuku. Co třeba nějaké zdarma dostupné programy? A co pluginy? Můžete mi říct, jestli jsou potřeba nebo jestli to zvládnu i bez nich? Jaké jsou vaše zkušenosti s nahráváním živých vystoupení? Jaká technika vám přišla nejlepší a co byste doporučili udělat jinak, abych se vyhnul případným problémům? Bude fajn si přečíst vaši zpětnou vazbu a rady, protože bych nerad něco podcenil a pak litoval. Děkuji předem za všechny užitečné tipy!

166 slov
1.7 minut čtení
28. 12. 2021
Tereza Vlková
Tereza Vlková

Na nahrávání živého vystoupení bych doporučil třeba OBS Studio. Je to zdarma a celkem snadno se ovládá. Můžeš s ním zachytit jak zvuk, tak video, pokud bys chtěl mít záznam i vizuální. Další možnost je Audacity, co jsi zmiňoval, ale je spíš na úpravu zvuku než na live recording. Pokud chceš něco víc specializovaného, tak se podívej na Reaper, ten má zkušební verzi a je super pro nahrávání. Ohledně pluginů – pokud nahráváš "čistě", tak to zvládneš i bez nich, ale občas je dobré mít nějaký kompresor nebo EQ pro lepší zvuk. Zkus si to napřed poctivě otestovat doma, ať víš, co ti nejlépe sedí. Hodně štěstí!

107 slov
1.1 minut čtení
12. 10. 2024
Bohuslav Matějka
Bohuslav Matějka

K záznamu živého vystoupení bych doporučil třeba Reaper. Je to DAW, co není drahý a má zkušební verzi, takže si to můžeš vyzkoušet. Ovládání je celkem intuitivní a má dobrou kvalitu zvuku. Audacity je fajn na jednoduché nahrávání, ale na víc stop a pokročilejší funkce už to chce něco lepšího. Takže Reaper nebo třeba i Cakewalk by mohly být super volby.

K pluginům – pokud nepotřebuješ nic extra, tak to zvládneš i bez nich. Ale když chceš vylepšit zvuk, tak pár základních efektů jako kompresor nebo ekvalizér by se hodilo mít po ruce. Jinak hlavně nezapomeň si před vystoupením udělat zkoušku zvuku, ať víš, jak to bude znít. Mít dobré mikrofony a audio rozhraní je taky zásadní pro kvalitní záznam. Hodně štěstí!

121 slov
1.2 minut čtení
17. 4. 2024
Jiří Štěpán
Jiří Štěpán