Audacity.cz/Fórum/Jak správně nastavit MIDI klávesnici v Audacity?

Jak správně nastavit MIDI klávesnici v Audacity?

Přemýšlím, jak to vlastně udělat, abych mohl používat svou MIDI klávesnici v Audacity. Vím, že je to skvělý program na úpravu zvuku a nahrávání, ale nějak mi uniká, jak tu klávesnici správně nastavit. Mám ji připojenou přes USB a vím, že by měla fungovat, ale Audacity mi ji nějak nevidí nebo co. Chci se zeptat, jestli někdo nemáte zkušenosti s tímhle. Jaký postup bych měl dodržet, aby mi klávesnice šla? Musím něco upravit v nastavení programu nebo snad někde jinde? Hledal jsem na internetu nějaké návody, ale většinou se věnují jen nahrávání zvuku z mikrofonu nebo jiných zařízení. Chtěl bych vědět, jestli musím stahovat nějaké ovladače nebo pluginy, aby to fungovalo. A co třeba latence? Jak to ovlivňuje hraní naživo? Doufám, že se někdo najde, kdo mi poradí a pomůže mi rozjet tenhle projekt. Rád bych vytvářel vlastní melodie a zvuky přímo v Audacity, ale bez správného nastavení to asi nepůjde. Díky moc za jakoukoliv radu!

156 slov
1.6 minut čtení
25. 11. 2024
Štěpán Klíma
Štěpán Klíma

Jasně, nastavit MIDI klávesnici v Audacity není úplně jednoduchý proces. Audacity samo o sobě nemá nativní podporu pro MIDI, takže si s tím moc nepomůžeš. Musíš použít nějaký virtuální MIDI nástroj, třeba VirtualMIDISynth nebo podobný, který ti to převede na audio signál, který pak můžeš nahrávat v Audacity.

Když to zapneš, mělo by ti to klávesnici detekovat. Pak si nastav vstupy a výstupy v Audacity – podívej se do Preferences, tam bys měl mít možnosti pro audio zařízení.

Co se týče latence, to je trochu oříšek. Můžeš zkusit snížit buffer size ve svých audio nastaveních, ale dej si pozor, aby ti to nehodilo nějaké glitchy při hraní. Takže se možná budeš muset trochu pohrát s nastavením.

Ovladače většinou nejsou potřeba, pokud máš Windows nebo Mac – ty by měly klávesnici rozpoznat automaticky. Takže zkus tu virtuální aplikaci a pak dej vědět, jak to šlo.

142 slov
1.4 minut čtení
3. 9. 2024
Elena Píchová
Elena Píchová

Nastavení MIDI klávesnice v Audacity je trochu tricky, protože Audacity sama o sobě MIDI nahrávání nepodporuje. Tedy pokud chceš nahrávat MIDI přímo, potřebuješ použít nějaký jiný software, co podporuje VST nebo MIDI, třeba DAW jako Reaper nebo Ableton. Můžeš to pak exportovat do Audacity jako audio. Jinak, pokud máš USB klávesnici, tak by měla fungovat hned po připojení. Zkontroluj v ovládacích panelech, jestli ji Windows vidí. Ovladače většinou nejsou potřeba, ale záleží na výrobci. A co se týče latence – to záleží na zvukové kartě a nastavení bufferu. Můžeš zkusit snížit latenci v nastavení zvuku v Audacity, ale buď opatrný, může to způsobit praskání zvuku. Prostě najdi vhodnou kombinaci a experimentuj.

111 slov
1.1 minut čtení
19. 7. 2024
Oldřich Daněk
Oldřich Daněk