Audacity.cz/Fórum/Nemůžu připojit MIDI kontrolér, co s tím?

Nemůžu připojit MIDI kontrolér, co s tím?

Mám takový problém, který mě docela trápí. Mám nový MIDI kontrolér a už jsem se na něj těšil, že s ním budu moci ovládat všechny ty úžasné zvuky v Audacity a dalších DAW. Jenže teď, když se ho snažím připojit, tak se vůbec nic neděje. Zkoušel jsem to na několika různých počítačích a ani jeden z nich ho nedokáže rozpoznat. Je to nějaká chyba v nastavení? Potřebuju nějaký speciální ovladač nebo něco podobného? Mám USB MIDI kontrolér, takže by to mělo být jednoduché, ale fakt nevím, co s tím. Zkoušel jsem ho připojit do různých portů, ale vůbec nic. Opravdu nevím, co dělám špatně. Je něco, co bych měl zkontrolovat? Může být problém i v tom, že jsem neudělal správně nějaké nastavení v Audacity? Třeba jsem zapomněl povolit něco v preferencích, což by mohlo ovlivnit detekci zařízení. Prosím, pokud máte nějaké tipy nebo rady, jak na to, budu moc rád! Hlavně bych chtěl vědět, jestli je třeba něco udělat před tím, než ho začnu používat, nebo jestli je důležité mít aktualizovaný software či firmware. Díky moc za jakoukoli pomoc!

179 slov
1.8 minut čtení
13. 1. 2025
Eduard Hájek
Eduard Hájek

Zkus pár věcí. Nejdřív se ujisti, že máš nainstalovaný ovladač pro svůj MIDI kontrolér, pokud je potřeba. Některé kontroléry mají specifické ovladače, které musíš stáhnout z jejich webovek. Pak zkontroluj, jestli je kontrolér na správném USB portu - někdy pomůže zkusit jiný port nebo i jiný kabel. Jestli se ti ho pořád nedaří rozběhnout, můžeš zkusit v Audacity v nastavení zvuku povolit MIDI vstupy. Vypni a zapni počítač, někdy to pomůže. A jestli se ti ani pak nedaří, tak by bylo dobrý zkontrolovat, jestli je firmware kontroléru aktuální. Někdy může bejt problém i ve starším systému nebo softwaru. Hlavně se neboj hledat na fórech nebo na stránkách výrobce, tam bývá spousta užitečných rad.

113 slov
1.1 minut čtení
23. 1. 2025
Simona Vondrová
Simona Vondrová

Zkus pár věcí. Nejprve se ujisti, že máš nainstalované všechny ovladače, co k tomu kontroléru byly, jinak ho počítač nemusí vůbec vidět. Občas je potřeba stáhnout ovladače přímo z webu výrobce. Další věc, zkontroluj, jestli je kontrolér v režimu USB a ne v nějakém jiným (ma třeba nějaký přepínač). V Audacity zkus jít do nastavení a podívat se na MIDI zařízení, mělo by tam být něco jako "Midi Input" nebo tak. Když tohle nic nevyřeší, tak zkus jiný USB kabel nebo porty na počítači – někdy to na starších strojích s portama blbne. A poslední možnost, pokud máš jiný počítač, tak to vyzkoušej tam, jestli ti to aspoň jednou naskočí. Hlavně se ujisti, že kontrolér je zapnutý před tím, než ho připojíš. Držím palce!

124 slov
1.2 minut čtení
8. 2. 2025
Oldřich Daněk
Oldřich Daněk