Audacity.cz/Fórum/Jak mohu v Audacity vytvořit složitější MIDI sekvence?

Jak mohu v Audacity vytvořit složitější MIDI sekvence?

Nedávno jsem se začal zajímat o využití Audacity pro práci s MIDI, ale mám pocit, že se mi to moc nedaří. Rád bych se dozvěděl, jak mohu v Audacity vytvářet složitější MIDI sekvence. Zatím jsem se pokoušel vytvářet základní melodie, ale když přijde na složitější aranžmá, tak nevím, jak na to. Jakým způsobem mám pracovat s různými nástroji a efekty v Audacity, aby moje MIDI sekvence zněly profesionálněji? A co třeba pokud chci kombinovat více stop najednou? Je možné přidávat různé harmonické prvky nebo akordy k jedné stopě? Můžete doporučit nějaké tipy nebo techniky, které by mi mohly pomoci lépe ovládnout tuto funkci? Pokusil jsem se také najít nějaké tutoriály online, ale většinou mluví jen o základním nahrávání a úpravách zvuku. Byl bych rád za každou radu nebo doporučení na konkrétní postupy, které by mi pomohly posunout mé dovednosti na vyšší úroveň. Díky!

143 slov
1.4 minut čtení
20. 3. 2024
Stanislav Skála
Stanislav Skála

V Audacity je MIDI podpora dost omezená, takže pokud chceš dělat složitější sekvence, budeš muset hledat jinde. Ale jestli trváš na Audacity, tak zkus použít MIDI soubory, které pak importuješ a mixuješ s audio stopami. Můžeš si vytvořit základní melodie a pak je vršit přes další stopy. Když chceš přidat akordy, můžeš to udělat tak, že nahraješ víc stop s různýma nástrojema, a pak to skloubíš dohromady. Základní efekty jako reverb nebo chorus ti pomůžou vylepšit zvuk. Nicméně doporučuji zkusit DAW jako FL Studio nebo Ableton, kde máš lepší kontrolu nad MIDI a můžeš si hrát s různýma nástrojema a aranžmá bez těchto omezení. Neboj se experimentovat a hledat tutoriály zaměřené na konkrétní software, co používáš.

116 slov
1.2 minut čtení
8. 9. 2024
Markéta Zichová
Markéta Zichová

Takže, když chceš v Audacity dělat složitější MIDI sekvence, musíš si uvědomit, že Audacity není primárně určený na MIDI, spíš na audio. Zkus se podívat na nějaké VST pluginy, které umožňují přidávat instrumenty a efekty. Můžeš si stáhnout třeba nějaké syntetizátory nebo sampler, které ti pomůžou s víc než jen základními melodiemi.

Pokud chceš kombinovat více stop, tak to lze, ale je dobrý mít každou stopu jako samostatnou MIDI stopu a pak je mixovat dohromady. Můžeš zkusit vytvořit harmonické prvky tím, že k jedné melodii přidáš další hlasy. Dobrý trik je duplikovat stopu a pak na jedné stopě hrát akordy nebo něco podobného.

Taky se zkus podívat na různé tutoriály o MIDI aranžmá – i když většinou se točí kolem nahrávání. Můžeš třeba zkusit udělat základní beat a postupně přidávat další nástroje a vrstvy. Experimentuj s různými efekty jako reverb nebo delay, aby to znělo profesionálněji. Hlavně nevzdávej to a zkoušej, co ti vyhovuje!

152 slov
1.5 minut čtení
3. 3. 2024
Helena Odehnalová
Helena Odehnalová