Audacity.cz/Fórum/Jak snadno aranžovat MIDI stopy v Audacity?

Jak snadno aranžovat MIDI stopy v Audacity?

Mám takový dotaz ohledně práce s MIDI stopami v Audacity. Pamatuji si, že jsem někde četl, že Audacity je skvělý nástroj pro zpracování zvuku, ale co se týče MIDI aranžování, tak to prý není tak jednoduché. Chtěl bych vědět, jestli existuje nějaký jednoduchý způsob, jak efektivně aranžovat MIDI stopy přímo v Audacity. Mám pocit, že se mi nedaří dosáhnout toho správného zvuku, když se snažím upravit různé části skladeb. Zkoušel jsem importovat některé MIDI soubory a snažil se je upravit, ale pořád mám pocit, že mi něco uniká. Vím, že to není primárně program na úpravu MIDI, ale pokud byste měli nějaké tipy nebo triky, jak na to, byl bych moc vděčný. Je tu někdo, kdo by mohl sdílet vlastní zkušenosti s aranžováním MIDI stop v Audacity? Jaké pluginy nebo efekty používáte? Existují nějaké konkrétní postupy, které by mohly pomoci při úpravě těchto stop? Každé doporučení by bylo super, moc díky!

151 slov
1.5 minut čtení
20. 12. 2023
Tomáš Vejvoda
Tomáš Vejvoda

MIDI stopy v Audacity se fakt špatně aranžujou, protože to není primárně na MIDI. Můžeš importovat MIDI soubory, ale pak už je to dost omezující. Zkus je nejdřív převést na audio, to ti dá víc možností pro editaci. Použij nějaké externí pluginy nebo efekty, co ti umožní hrát s zvukem, jako VSTi instrumenty. Pak si můžeš pohrát s EQ, reverbem a dalšími efekty. Když už máš stopu jako audio, můžeš s tím manipulovat jak chceš. Pokud potřebuješ opravdu detailní práci s MIDI, možná by stálo za to zkusit jiný software jako FL Studio nebo Ableton, kde je to mnohem intuitivnější.

100 slov
1 minut čtení
30. 12. 2024
Milena Khýrová
Milena Khýrová

Takže, jak na to s MIDI v Audacity? Musím říct, že je to spíš boj než snadný úkol. Audacity není primárně určený na MIDI, takže nativní podpora je dost omezená. Když importuješ MIDI soubory, často skončíš s tím, že je to jen takový základní zvuk bez jakýchkoli efektů nebo aranžmá. Zkus přidat nějaké VST pluginy, které by ti mohly pomoct, ale musíš mít na paměti, že ne všechny fungují v Audacity.

Mě osobně se osvědčilo vzít MIDI a poslat ho do DAW jako FL Studio nebo Ableton, tam to uděláš mnohem lépe. Ale pokud chceš zůstat v Audacity, doporučuji si hrát s efekty – EQ, reverb a tak podobně – aby ses pokusil nějak oživit zvuk. Jinak fakt záleží na tom, jakým zvukům dáváte přednost a jak je mixujete. Takže zkus experimentovat a uvidíš, co z toho vyleze.

138 slov
1.4 minut čtení
21. 11. 2024
Ivana Beranová
Ivana Beranová