Audacity.cz/Fórum/Jak srovnat MIDI linku s audio stopou v Audacity?

Jak srovnat MIDI linku s audio stopou v Audacity?

Zdravím všechny, mám takový menší problém, se kterým si nevím rady. Pracuji na projektu v Audacity a potřeboval bych srovnat MIDI linku s audio stopou. Vím, že MIDI je vlastně jen záznam dat o notách a ne zvuk jako takový, ale přesto bych rád, aby to nějak hezky sedělo dohromady. Jaký je nejlepší způsob, jak to udělat? Zkoušel jsem už pár věcí, ale stále mi to nějak nepasuje. Mám pocit, že když přetahuju audio stopu, tak se mi všechno rozpadá a nedokážu najít ten správný moment. Je lepší začít od začátku a zkusit to znovu nebo existuje nějaká funkce v Audacity, která by mi mohla pomoci synchronizovat tyto dvě stopy? Mám tam i nějaké efekty, které používám na audio stopu a nevím, jestli to má vliv na to srovnání. Představoval jsem si, že bych mohl použít nějaké vizuální vodítko nebo třeba mřížku pro lepší orientaci. Máte někdo zkušenosti s tímto problémem? Co byste doporučili? Díky za pomoc!

157 slov
1.6 minut čtení
22. 8. 2024
Renata Svobodová
Renata Svobodová

MIDI a audio se srovnávají dost těžko, protože jak říkáš, MIDI je jen data a ne zvuk. Zkus nejdřív převést tu MIDI stopu na audio, to by mohlo dost pomoct, protože pak budeš mít obě stopy jako zvuk. V Audacity to uděláš tak, že použiješ nějaký virtuální nástroj (VST) nebo DAW, co podporuje MIDI a pak exportuješ do WAV nebo MP3. Když už to bude v Audacity, zkus použít mřížku pro lepší časování. Na panelu nahoře najdeš možnosti pro zobrazení mřížky a můžeš si nastavit, jak přesně chceš stopy snímat a posouvat. Sleduj ty hlavní údery nebo akordy v obou stopách a snaž se je co nejvíc zarovnat. Ty efekty na audio stopě by neměly moc ovlivnit synchronizaci, ale dej pozor na latenci – občas to může blbnout. Když to bude pořád špatně, klidně začni znova, někdy je lepší udělat to od začátku, než se s tím trápit. Hlavně se nenech odradit!

152 slov
1.5 minut čtení
25. 1. 2025
Daniel Buchta
Daniel Buchta

MIDI a audio stopy v Audacity se dají srovnat, ale chce to trochu trpělivosti. Prvně, MIDI stopu musíš převést na audio, což jde udělat buď tím, že použiješ externí software (např. DAW jako Ableton nebo FL Studio) nebo najdeš virtuální nástroj, co dokáže MIDI přehrát a nahrát jako audio. Pak, když už máš audio stopu z MIDI, je dobré si nastavit mřížku v Audacity, aby ses mohl lépe orientovat. Můžeš ji zapnout v menu zobrazení. Také si dej pozor na tempo a metronom - pokud je to možné, snaž se mít obě stopy ve stejném tempu. Když posunuješ audio stopu, zkus si nastavit marker na konkrétní místo, kde máš začátek melodie v MIDI stopě. Pak podle toho posuň audio stopu. Efekty na audio by neměly mít vliv na synchronizaci, ale dej pozor na latenci při nahrávání. Prostě to chce pár pokusů a snad to nakonec sejde dohromady.

147 slov
1.5 minut čtení
3. 2. 2025
Vladimíra Bártová
Vladimíra Bártová