Audacity.cz/Fórum/Jak zařídit, aby se foley zvuky dobře slyšely při mluvení ve videu?

Jak zařídit, aby se foley zvuky dobře slyšely při mluvení ve videu?

Když natáčím video, občas mám problém s tím, že foley zvuky, které dodávám pro lepší atmosféru, nejsou dostatečně slyšet. Zvlášť když mluvím na pozadí. Zkoušel jsem různé úpravy zvuku v Audacity, ale pořád mám pocit, že se to úplně nepovedlo. Chtěl bych se zeptat, jaké techniky nebo nastavení byste doporučili pro to, aby foley zvuky byly jasně slyšitelné vedle mluveného slova? Myslím tím nejen nahrávání a mixování, ale i případné použití efektů nebo úpravy hlasitosti jednotlivých stop. Také by mě zajímalo, jestli je lepší nahrávat foley zvuky odděleně od dialogu nebo je integrovat přímo do videa hned při natáčení. Jaké máte zkušenosti s tímto procesem? Je dobré používat nějaké specifické mikrofony pro nahrávání foley efektů? Zkrátka, co nejlépe funguje v praxi, protože chci dosáhnout profesionálního zvuku a nechci přitom ztratit kvalitu mluveného slova. Pokud máte tipy na konkrétní postupy nebo třeba i pluginy v Audacity, které by mi mohly pomoct při mixování těchto dvou prvků, budu moc rád za jakoukoli pomoc!

161 slov
1.6 minut čtení
21. 12. 2023
Ludmila Bílková
Ludmila Bílková

Zkus se zaměřit na mixování a vyvážení hlasitosti. Když nahráváš, dej foley zvukům nižší úroveň, aby nepřebíjely mluvené slovo. Uprav si EQ, aby foley zvuky měly jiný frekvenční rozsah než hlas, třeba snížit basy na foley a zvýšit střední frekvence u hlasu. Pokud se ti to zdá slabý, zkus použít kompresor na foley, aby byly víc přitlačený k pozadí, ale opatrně, ať to nezní uměle. Je dobrý nahrávat foley odděleně, dá ti to větší kontrolu při editaci. Co se mikrofonů týče, ideální jsou kondenzátorový mikrofony pro detaily, ale klidně použij i co máš. V Audacity zkus pluginy jako Reverb nebo Delay na foley, trochu jim dodá hloubku. Hlavně experimentuj a sleduj mix v reálným čase – někdy stačí malá úprava, aby to znělo lépe.

124 slov
1.2 minut čtení
7. 8. 2024
Patrik Duchoň
Patrik Duchoň

Takže, co se týče foley zvuků a jejich slyšitelnosti při mluvení, tady je pár tipů. Nejprve, měj na paměti, že mixování je klíčový. Zkus foley zvuky nahrávat odděleně, abys měl větší kontrolu nad jejich úrovní. Používej kompresory a EQ – když dáš foley do jiného frekvenčního pásma než hlas, bude to znít lépe. Například zvýšení výšek foley může pomoct, aby se víc prosadily nad mluveným slovem.

Co se týče mikrofonů, pro foley se hodí něco jako shotgun mikrofon nebo i hands-free pro různé efekty. A nezapomeň na prostor – nahrávej v tichém prostředí, aby ti tam nelezly rušivé zvuky.

Při mixování v Audacity zkus hrát s úrovněmi hlasitosti jednotlivých stop. Můžeš použít i funkci „ducking“, kdy snížíš úroveň foley zvuků, když mluvíš. A nakonec, jestli máš nějaké pluginy, co umí limity nebo normalizaci, tak je určitě využij – to může vylepšit celkový výsledek.

Hlavně experimentuj a najdi si vlastní styl! Dobré štěstí!

150 slov
1.5 minut čtení
15. 4. 2024
Antonín Tvrdík
Antonín Tvrdík