Audacity.cz/Fórum/Jak udělat z WAV MP3 v Audacity bez ztráty kvality?

Jak udělat z WAV MP3 v Audacity bez ztráty kvality?

Hledám způsob, jak převést zvuky z formátu WAV na MP3 v Audacity, ale chci se ujistit, že přitom neztratím kvalitu. Zkoušel jsem už pár různých postupů, ale vždycky mám pocit, že něco z té zvukové kvality zmizí. Moje otázka tedy je: Jaké nastavení bych měl použít při exportu do MP3, abych zachoval co nejlepší zvuk? Je nějaký specifický bitrate nebo vzorkovací frekvence, kterou bych měl mít na paměti? A co se týče kodeků – jsou nějaké doporučené nebo které byste raději vyhnuli? Také jsem slyšel, že použití VBR může být lepší než CBR, ale nejsem si tím úplně jistý. Je tu někdo, kdo má zkušenosti s tímto procesem a mohl by mi poskytnout krok za krokem návod nebo tipy? Byl bych moc vděčný za jakoukoli pomoc, protože bych rád dosáhl co nejlepšího výsledku s minimálními ztrátami. Děkuju!

137 slov
1.4 minut čtení
28. 6. 2022
Zuzana Ševčíková
Zuzana Ševčíková

Převod WAV na MP3 v Audacity je celkem jednoduchý, ale abys neztratil kvalitu, je důležitý správný postup. Když chceš exportovat do MP3, vyber v menu Exportovat a pak zvol MP3. Co se týče bitrate, doporučuji použít 320 kbps, to je maximální kvalita pro MP3 a mělo by to být dostatečné. Můžeš zkusit i VBR (Variable Bit Rate), což může být lepší, protože to šetří místo a většinou to zachovává kvalitu. V Audacity si nastavíš VBR a zvolíš profil jako "standard quality" nebo "extreme quality". Jo a nezapomeň si vybrat správné codec settings, to je taky důležité. Takže shrnuto: 320 kbps, VBR, a dávej pozor na nastavení codec. S tímhle bys měl mít kvalitní převod.

114 slov
1.1 minut čtení
1. 1. 2025
Jiří Matoušek
Jiří Matoušek

Jasně, převod WAV na MP3 v Audacity je celkem jednoduchý. Aby ses vyhnul ztrátě kvality, doporučuji nastavit bitrate na 320 kbps, to je maximální kvalita pro MP3 a měli bys mít slušný zvuk. Při exportu můžeš zvolit konstantní bitrate (CBR) nebo variabilní bitrate (VBR), ale CBR je bezpečnější, pokud chceš zachovat konzistentnost. VBR může být fajn, ale někdy to může přidat víc artefaktů, pokud není správně nastavený.

Ohledně vzorkovací frekvence – drž se 44.1 kHz, což je standard pro audio, takže bys neměl mít problém. Když exportuješ, ujisti se, že máš zapnuté možnosti jako "Uložit metadata" atd., abys měl všechno v pořádku.

Celkově: otevři WAV soubor, jdi na File -> Export -> Export as MP3, nastav bitrate na 320 kbps a vyber CBR. Mělo by to fungovat dobře.

126 slov
1.3 minut čtení
17. 1. 2025
Oldřich Dobiáš
Oldřich Dobiáš