Audacity.cz/Fórum/Jak na převod WAV na MP3 v Audacity?

Jak na převod WAV na MP3 v Audacity?

Zdravím vás, potřeboval bych poradit s něčím ohledně programu Audacity. Mám WAV soubor, který bych chtěl převést na MP3, ale vůbec nevím, jak na to. Slyšel jsem, že Audacity to umí, ale nejsem si jistý, jestli mám nainstalovat nějaké další pluginy nebo knihovny, abych to mohl udělat. Mám v počítači verzi Audacity, kterou jsem stáhl nedávno, ale zdá se mi, že tam nikde není možnost přímo uložit nebo exportovat jako MP3. Vím, že MP3 je komprimovaný formát a chtěl bych se ujistit, že kvalita zvuku zůstane co nejlepší i po převodu. Také by mě zajímalo, jestli je nějaký rozdíl mezi různými nastaveními bitové rychlosti, když to budu ukládat jako MP3. Mohli byste mi prosím krok za krokem popsat, jak správně převést ten WAV soubor na MP3? Děkuji moc za pomoc!

130 slov
1.3 minut čtení
13. 7. 2022
Dana Kříčková
Dana Kříčková

Takže, převod WAV na MP3 v Audacity je celkem jednoduchý, ale jak říkáš, je potřeba mít nainstalovaný LAME encoder, aby to fungovalo. Tady je rychlý návod, jak na to:

1. Pokud nemáš LAME, tak ho stáhni. Můžeš ho najít na oficiálních stránkách Audacity nebo jiných důvěryhodných zdrojích.
  2. Jakmile ho máš, nainstaluj ho. Audacity by se mělo samo s LAME propojit, pokud mu ukážeš cestu k němu.
  3. Otevři Audacity a načti svůj WAV soubor (soubor - otevřít).
  4. Po načtení klikni na "Soubor" a pak na "Exportovat".
  5. Zvol "Exportovat jako MP3". Když to zvolíš, měl by ti vyjet dialog, kde si můžeš nastavit bitovou rychlost – čím vyšší číslo, tím lepší kvalita zvuku, ale taky větší soubor.
  6. Vyber si místo, kam to chceš uložit, dej tomu jméno a klikni na "Uložit".
  7. Potom se ti zobrazí okno pro metadat - můžeš to vyplnit nebo přeskočit, jak chceš.
  8. Nakonec klikni na "OK" a čekej, až se to převede.

A jo, co se týče bitové rychlosti: standardní 128 kbps je OK pro většinu situací, ale pokud chceš kvalitnější zvuk, zkus 192 nebo 320 kbps. Hlavně nezapomeň zkontrolovat, že máš ten LAME encoder nainstalovaný a připojený k Audacity. Držím palce!

192 slov
1.9 minut čtení
28. 4. 2024
Aleš Prchal
Aleš Prchal

Převod WAV na MP3 v Audacity je v pohodě, ale chce to udělat pár kroků. Nejdřív se ujisti, že máš nainstalovaný LAME encoder, což je knihovna, co umožňuje export do MP3. Pokud jsi ho neměl, stáhni si ho z jejich stránek. Pak ho musíš propojit s Audacity. V Audacity přejdi na Předvolby (Preferences) a v sekci Import/Export nastav cestu k LAME knihovně.

Jak už máš všechno připravený, otevři WAV soubor v Audacity. Pak jdi na Soubor (File) a vyber Exportovat jako MP3 (Export as MP3). Tady si můžeš nastavit bitovou rychlost, což ovlivní kvalitu. Obvykle 192 kbps je fajn pro většinu věcí, ale pokud chceš lepší kvalitu, můžeš zkusit 320 kbps. Pak stačí jen kliknout na OK a uložit soubor.

Takže to shrnu - nainstaluj LAME, nastav ho v Audacity, otevři WAV soubor, exportuj jako MP3 a nastav bitovou rychlost podle svýho gusta. Snad to pomůže!

144 slov
1.4 minut čtení
28. 7. 2024
Vladimír Bečka
Vladimír Bečka