Audacity.cz/Fórum/Jak správně nastavit reverb pro vokály?

Jak správně nastavit reverb pro vokály?

Když se snažím udělat vokály, které zní profesionálně, pořád se mě to nějak nedaří. Mám pocit, že reverb je klíčový, ale nevím, jak ho správně nastavit. Jakou velikost prostoru použít? Měl bych jít do menšího nebo většího reverbu? A co se týče času dozvuku – jak dlouhý by měl být? Někdo říká, že kratší reverb dává vokálům čistotu, ale já chci, aby zněly bohatě a plně. Jak to všechno vybalancovat? Taky jsem slyšel něco o predelay, ale ne úplně rozumím, jak to ovlivňuje celkový zvuk. Měl bych ho vůbec používat? A jak moc ovlivňuje mix celkové nastavení reverbu? Mám ho dávat jen na hlavní vokály nebo i na ty pozadí? Jaké jsou vaše zkušenosti s nastavováním reverbu v Audacity? Jaké parametry používáte vy a co vám funguje nejlépe? Rád bych získal pár tipů, protože si opravdu chci vylepšit svoje nahrávky a udělat z nich něco víc profesionálního. Děkuju za všechny rady!

151 slov
1.5 minut čtení
5. 12. 2021
Božena Hlaváčová
Božena Hlaváčová

Co se týče reverbu na vokály, tak je fakt, že to chce trochu experimentovat. Obecně platí, že pro čistější a jasnější vokály je lepší kratší reverb. Třeba nějak kolem 1s max, ale záleží na stylu hudby. Pokud chceš, aby zněly bohatě, můžeš zkusit delší reverb, ale opatrně, ať se ti to nezačne slévat. Co se prostoru týká, tak menší prostory většinou dodávají víc konkrétní zvuk, zatímco větší dávají víc „vzduchu“ a hloubky. Ale to, co fakt pomáhá, je predelay – dej na to třeba 20-30 ms. Pomůže to oddělit vokál od reverbu a zlepší to srozumitelnost.

Mixuj to opatrně; šetři reverbem na hlavních vokálech a na pozadí ho můžeš dát lehčí. Taky si dej pozor na úrovně – když to přeženeš, všechno se ti zkreslí. Dobrý je i hrát si s EQ před a po reverbu, aby ses zbavil nežádoucích frekvencí. Takže prostě experimentuj a poslouchej! Mě osobně se osvědčilo hodně testovat různé kombinace.

153 slov
1.5 minut čtení
14. 12. 2023
Jaroslava Němcová
Jaroslava Němcová

Reverb pro vokály je fakt důležitej, ale je to dost o osobním vkusu a stylu. Obecně platí, že menší prostory jako třeba malá místnost nebo střední haly dávají vokálům víc jasnosti a separace. Naopak větší reverb může udělat vokály bohatější, ale snadno se to přehání, takže zní rozmazaně. Zkus začít s krátkým dozvukem kolem 1-2 sekund a potom experimentuj.

Co se týče predelay, to je super nastroj. Pomáhá oddálit ozvěnu od samotného zvuku vokálu, takže to může dodat víc prostoru. Zkus ho nastavit kolem 20-40 ms, aby to dobře sedlo.

Mixování reverbu je důležitý - na hlavní vokály dej víc efektu a na pozadí můžeš použít míň, aby se neztratily. Uvidíš, že když najdeš správnej balans, tak ti vokály budou znít mnohem lépe. Jaký parametry používám v Audacity? Základní EQ, trochu komprese před reverbem a pak ho mixuju s úrovní podle potřeby. Hlavně se neboj experimentovat!

146 slov
1.5 minut čtení
5. 11. 2023
Andrea Štěpánková
Andrea Štěpánková