Audacity.cz/Fórum/Jaký delay použít na vokály, aby to lépe sedlo do mixu?

Jaký delay použít na vokály, aby to lépe sedlo do mixu?

Při práci s vokály v mixu se mi často stává, že nevím, jaký delay nastavit, abych dosáhl toho správného zvukového efektu. Zkoušel jsem různé hodnoty, ale někdy mi to přijde buď příliš slabé, nebo naopak moc výrazné. Jaký časový delay vlastně funguje nejlépe, aby vokály sedly do celkového mixu? Mám na mysli něco, co by dodalo hloubku a prostor, ale zároveň nepřebíjelo ostatní nástroje. Někdo říká, že krátký delay je ideální pro harmonizaci a vytvoření plného zvuku, zatímco jiní doporučují delší delay pro víc ambientní pocit. Jaké konkrétní časy delay doporučujete pro různé žánry? A co třeba feedback? Je dobré ho použít spolu s tímto efektem? Měli byste nějaké tipy nebo triky, jak správně nastavit delay na vokály, aby to neznělo rušivě? Děkuju za vaše názory!

126 slov
1.3 minut čtení
17. 9. 2022
Jakub Bečka
Jakub Bečka

Co jsem zkoušel, tak pro vokály fakt funguje kratší delay, třeba okolo 30-100 ms. To dodá vokálům takovou plnost a harmonii, aniž by to bylo moc rušivý. Skoro jako kdyby jsi měl vedle sebe víc vrstev hlasu. Naopak pokud chceš víc ambientní zvuk, tak můžeš zkusit delší delay kolem 200-400 ms, ale tam už je potřeba dát pozor, aby to nezakrylo ostatní nástroje.

Pokud jde o feedback, tak opatrně. Když ho přidáš moc, může to znít jako echo a úplně to popře smysl vokálů. Takže radši míň než víc. Mě osobně funguje nastavit feedback na max 20-30 %.

A co se týká žánrů, tak třeba v popu bych šel s těma kratšíma delayema, zatímco v rocku nebo ambientu klidně zkus ty delší. Ale hlavně si vždycky dej pozor na to, jak to sedí s ostatníma nástrojema v mixu.

136 slov
1.4 minut čtení
21. 8. 2024
David Konečný
David Konečný

Když se bavíme o delay na vokály, tak fakt záleží na tom, co chceš dosáhnout. Obecně platí, že pro pop nebo rock je fajn zkusit krátký delay kolem 30-50 ms, aby ti to dodalo trochu hustotu a plnost, ale nepřebíjelo to ostatní nástroje. Naopak pro ambientnější věci nebo R&B klidně jdi na 100-200 ms, což vytvoří víc prostoru a atmosféry.

Co se týče feedbacku, tak to chceš mít v rozumné míře. Můžeš zkusit něco kolem 20-30%, aby to nezpůsobilo chaos. Hlavně si hraj s tím mixem - zkombinuj wet a dry signál, abys našel ten správný balans. Zkus si taky pohrát s EQ na delay kanálu, aby ses zbavil nežádoucích frekvencí.

Takže shrnuto – krátký delay pro hustotu, delší pro prostor a s feedbackem opatrně. Hlavně experimentuj, každej mix je jinej.

129 slov
1.3 minut čtení
22. 8. 2024
Zdeňka Stará
Zdeňka Stará