Audacity.cz/Fórum/Jak správně nastavit vstup a výstup v Audacity?

Jak správně nastavit vstup a výstup v Audacity?

Nedaří se mi to. Mám nainstalovaný Audacity, ale když ho zapnu, všechno je tak nějak divné. Nechápu úplně, jak správně nastavit vstupní a výstupní zařízení. Zkoušel jsem to různě, ale pořád mi to nefunguje tak, jak bych chtěl. Vždycky, když natáčím něco ze svého mikrofonu, zvuk je buď příliš tichý, nebo úplně zkreslený. A ještě k tomu, když chci přehrát nahrávku, tak to buď hraje z nějakých reproduktorů, které nechci, nebo vůbec nic. Učím se teď zvukařině a potřeboval bych radu, jak nastavit vstup, abych měl kvalitní zvuk a abych slyšel nahrávky na správném zařízení. Mám Windows a nevím si rady s těmi nastaveními v Audacity. Kde se vůbec nastavují ta vstupní a výstupní zařízení? Jak poznám, které zařízení je to správné? A co když chci přepínat mezi různými mikrofony nebo sluchátky? Je tam nějaký jednoduchý způsob, jak to všechno rychle přehodit? Někdy se mi také stane, že se Audacity úplně zblázní a zvuk začne skákat nebo se zasekne. Může být problém s mým počítačem nebo s tím nastavením? Předem díky za všechny rady a tipy!

176 slov
1.8 minut čtení
12. 5. 2022
Renata Svobodová

Jasně, nastavení v Audacity může být trochu chaos, ale zkusím ti to ujasnit. Otevři Audacity a koukni se na horní lištu, tam najdeš dvě rozbalovací nabídky – jednu pro vstup (mikrofon) a druhou pro výstup (reproduktory/sluchátka). Když klikneš na tu první, vyjede ti seznam dostupných mikrofonů – vyber ten, co chceš použít. Ujisti se, že je zapojený a správně nastavený ve Windows. Pak u výstupu udělej to samé, tam vyber zařízení, na kterém chceš poslouchat zvuk.

Pokud zvuk zkresluje nebo je tichý, zkontroluj úroveň zisku v mixeru, který je přímo vedle těchto nabídek – zkus ji zvýšit. A k tomu skákání zvuku – může to být tím, že počítač nemá dost výkonu nebo máš špatně nastavený buffer velikost v preferencích Audacity. Zkus snížit latenci v nastavení.

Když si chceš rychle přepínat mezi mikrofony/sluchátky, stačí jen změnit volbu v těch rozbalovacích menu a je to. Vždycky ale zkontroluj Windows nastavení zvuku taky, aby ti to nekřičelo z jiného zařízení.

Snad to pomůže! Držím palce.

162 slov
1.6 minut čtení
13. 10. 2023
Pavla Netolická

Nejprv si otevři Audacity a podívej se na horní lištu, tam bys měl vidět pole pro výběr vstupních a výstupních zařízení. V praxi to vypadá tak, že klikneš na rozbalovací menu vedle mikrofonu (to je vstup) a vybereš ten správný mikrofon, co používáš. Stejně tak u reproduktorů, tam vyber to, co chceš používat pro přehrávání. Zkus si nastavit i úroveň zisku mikrofonu, aby nebyl zvuk tichej nebo zkreslenej.

Pokud chceš rychle přepínat mezi mikrofony nebo sluchátky, je dobrý mít je zapojený a pak jen vybírat v tomhle menu. Pokud ti Audacity skáče nebo se zasekává, může to bejt tím, že používáš nějaký starší ovladače zvukovky nebo máš moc otevřených programů na pozadí. Zkontroluj si v Ovládacích panelech, jestli máš aktuální ovladače.

Zkus taky zmenšit velikost bufferu v nastavení Audacity, někdy to pomůže s plynulostí. Každopádně pokud ti něco nehraje jak má, klidně to zkus znovu nastavit a uvidíš. Není to nic složitýho, chce to jen trochu trpělivosti.

157 slov
1.6 minut čtení
9. 8. 2024
Miroslav Pešek
Audacity.cz/Články/Zvuk a technologie
Jak optimalizovat audio rozhraní pro domácí studio: Průvodce nastavením a kalibracíPrůvodce, jak správně nastavit a optimalizovat audio rozhraní pro domácí studio, aby vaše nahrávky zněly skvěle.
1000 slov
10 minut čtení
30. 11. 2020
Richard Kolář
Přečíst článek