Audacity.cz/Fórum/Jak správně kalibrovat mikrofon pro domácí nahrávání?

Jak správně kalibrovat mikrofon pro domácí nahrávání?

Nedávno jsem začal s nahráváním hudby a mluveného slova v mém domácím studiu, ale mám pocit, že můj mikrofon nezní tak, jak bych si představoval. Slyšel jsem, že správná kalibrace mikrofonu je klíčová pro dosažení kvalitního zvuku, ale vůbec nevím, jak na to. Můžete mi prosím poradit, co všechno bych měl udělat, abych mikrofon správně nastavil? Je potřeba používat nějaký speciální software nebo nastavení v Audacity? Jaké úrovně hlasitosti bych měl sledovat při nahrávání a jak se ujistit, že nedochází k přebuzení signálu? Jsou nějaké konkrétní tipy na umístění mikrofonu, které by mohly ovlivnit kvalitu nahrávky? Taktéž by mě zajímalo, jestli existují nějaké další nástroje nebo metody pro úpravu zvuku po nahrání a jestli je důležité mít k dispozici pop filtr nebo akustické panely. Díky moc za jakékoliv rady a tipy, pomohlo by mi to hodně!

136 slov
1.4 minut čtení
8. 10. 2024
Aleš Kroupa

Kalibrace mikrofonu pro domácí nahrávání není nic složitého, ale pár věcí si musíš pohlídat. První věc, co udělej, je ujistit se, že máš správné nastavení v DAW, třeba v Audacity. Vytvoř novou stopu a zkus nahrát svůj hlas nebo nástroj. Ujisti se, že úroveň signálu nedochází do červených hodnot, ideálně se snaž držet kolem -12 dB až -6 dB. Pokud ti signál skáče do červené, snížení citlivosti mikrofonu nebo zvukové karty může pomoct.

Umístění mikrofonu je klíčové – většinou chceš mít mikrofon asi 15-30 cm od úst a mířit na něj lehce úhlem, aby ses vyhnul přímému vzduchu z dechu. Pop filtr je super věc na odstranění "P" a "B" zvuků. A pokud máš možnost, akustické panely nebo alespoň nějaké polstrování kolem místa nahrávání ti můžou hodně pomoct s odrazy zvuku.

Co se týče úprav po nahrání, zkus použít EQ, kompresor a možná i reverb pro dodání hloubky. Na začátek to stačí. A jo, nezapomeň si udělat pár zkušebních nahrávek a poslouchat je, abys zjistil, co zní nejlíp. Držím palce!

169 slov
1.7 minut čtení
23. 4. 2024
Kamila Čermáková

Takže, co se týče kalibrace mikrofonu, tady je pár tipů. Nejdřív se ujisti, že máš správný typ mikrofonu, jestli to je kondenzátor nebo dynamický, a podle toho ho zapoj. Když nahráváš, měl bys nastavit úrovně hlasitosti v DAW (třeba Audacity), ideálně tak, aby peak (vrchol) nepřesahoval -6 dB. Takže zkus mluvit nebo zpívat na normální hlasitost a sleduj ten metering. Když to začne svítit do červené zóny, je to špatně – přebuzení je fakt blbý.

Umístění mikrofonu je taky zásadní. Ideálně by měl být kousek od tvého úst (asi 15-30 cm), ale ne moc blízko, abys se vyhnul písmenům jako "p" a "b". Pop filtr ti určitě pomůže eliminovat tyhle prskání, takže doporučuji ho pořídit. Akustické panely můžeš mít taky, ale není to nutnost na začátek – záleží na tvém prostoru.

Po nahrání můžeš použít EQ a kompresi, abys doladil zvuk. To ti může hodně pomoct udělat nahrávku profesionálnější. Takže zkus tyhle věci a uvidíš, co ti vyhovuje.

157 slov
1.6 minut čtení
18. 1. 2025
František Klíma
Audacity.cz/Články/Zvuk a technologie
Jak optimalizovat audio rozhraní pro domácí studio: Průvodce nastavením a kalibracíPrůvodce, jak správně nastavit a optimalizovat audio rozhraní pro domácí studio, aby vaše nahrávky zněly skvěle.
1000 slov
10 minut čtení
30. 11. 2020
Richard Kolář
Přečíst článek