Audacity.cz/Fórum/Jaký je rozdíl mezi MP3 a AAC formátem?

Jaký je rozdíl mezi MP3 a AAC formátem?

Když se bavíme o digitálním zvuku, narazíme na různé formáty, které se používají pro kompresi a uchování audio souborů. Dva z těchto formátů, které jsou velmi populární, jsou MP3 a AAC. Tak mě napadlo, jaký je vlastně mezi nimi rozdíl? Vždycky jsem slyšel, že MP3 je standard, který všichni znají, ale co AAC? Mám pocit, že se o něm mluví čím dál víc, především v souvislosti s moderními streamovacími službami a zařízeními. Je to lepší volba než MP3? V čem se tyto formáty liší z hlediska kvality zvuku? A co velikost souborů? Je pravda, že AAC dokáže při stejné kvalitě zvuku vytvořit menší soubory než MP3? Jak to vlastně funguje v praxi, když chci například stáhnout písničku nebo audioknihu? Měli bychom se držet MP3 kvůli jeho univerzálnosti nebo přejít na AAC kvůli lepší kvalitě zvuku? Odpovědi na tyto otázky by mi velmi pomohly lépe pochopit, jak si vybrat ten správný formát pro své projekty v Audacity. Díky za jakékoliv informace!

160 slov
1.6 minut čtení
12. 4. 2023
Kristýna Jelínková
Kristýna Jelínková

MP3 a AAC jsou oba formáty pro kompresi zvuku, ale mají svoje rozdíly. MP3 je starší a hodně rozšířený, takže ho podporuje prakticky všechno, co má reproduktor. Ale co se týče kvality zvuku, AAC je na tom lépe. Při stejné bitové rychlosti dokáže AAC nabídnout čistší zvuk a méně artefaktů než MP3. To znamená, že když máš stejnou kvalitu, soubor AAC bude menší než MP3. Takže pokud ti jde o úsporu místa a lepší zvuk, má smysl přejít na AAC, hlavně pro moderní zařízení a streamovací služby. Ale jestli plánuješ sdílet hudbu nebo ji poslouchat na starších přehrávačích, MP3 bude lepší volba kvůli té univerzálnosti. V praxi, pokud chceš stahovat písničky nebo audioknihy, zkus raději AAC, ale dej pozor na to, jestli to tvoje zařízení podporuje.

126 slov
1.3 minut čtení
23. 6. 2024
Lukáš Pícha
Lukáš Pícha

MP3 a AAC jsou dva oblíbený formáty pro digitální audio, ale maj nějaký zásadní rozdíly. MP3 je starší a dost rozšířený, takže ho podporuje skoro všechno – od přehrávačů po mobilní telefony. Na druhou stranu, AAC (Advanced Audio Codec) je novější a většinou nabízí lepší kvalitu zvuku při stejné bitrate než MP3. To znamená, že AAC může mít menší soubory při zachování slušný kvality.

Co se týče kvality zvuku, tak většina lidí říká, že AAC zní lépe při nižších bitratech. Takže pokud máš omezený prostor na disku nebo chceš rychlejší streaming, AAC by mohla být lepší volba. Ale MP3 bude pořád fungovat na většině zařízení a aplikací.

Když si stáhneš písničku nebo audioknihu, pokud neseš žádný specifický požadavky a chceš jistotu, že to půjde všude přehrát, klidně zůstaň u MP3. Ale pokud ti jde o kvalitu zvuku a máš zařízení, co AAC podporuje, tak se neboj do toho jít. Nakonec záleží na tom, co preferuješ ty a co plánuješ s těma souborama dělat.

161 slov
1.6 minut čtení
26. 4. 2023
Irena Štěpánková
Irena Štěpánková