Proč používat FLAC místo WAV pro nahrávky?
Když se člověk začne zajímat o nahrávání zvuku a zpracování audia, často narazí na různé formáty souborů, které může použít. Mezi těmi nejznámějšími jsou WAV a FLAC, a já jsem si říkal, že by stálo za to prozkoumat, proč je vlastně FLAC preferovanou volbou pro některé uživatele. Když vezmeme v úvahu, že WAV je bezztrátový formát a mnozí z nás přemýšlí, jaké výhody by mohl FLAC mít kromě toho, že také zachovává vysokou kvalitu zvuku, mám na mysli několik aspektů. Je to o velikosti souboru? Jak moc se liší ve kvalitě zvuku mezi těmito dvěma formáty? Můžete mít nahrávky v obou formátech, ale co když potřebujete prostor na disku a nemáte ho nazbyt? A co metadata? Jak je to s nimi ve FLAC ve srovnání s WAV? Je FLAC lepší volba pro streamování nebo sdílení hudby online? Zajímalo by mě také, jaký má vliv na zpracování zvuku v programech jako Audacity. Pokud někdo z vás měnil své preference z WAV na FLAC, co vás k tomu vedlo? Rád bych slyšel názory těch, kteří mají zkušenosti s oběma formáty. Jak se vám osvědčil FLAC při zachování kvality a přitom úspoře místa? Jaké má výhody a nevýhody? Kdy byste doporučili použít jeden formát před druhým? Těším se na vaše názory a zkušenosti!