Audacity.cz/Fórum/Jak odstranit šum z nahrávky v Audacity?

Jak odstranit šum z nahrávky v Audacity?

Nahrál jsem zvuk do Audacity, ale teď mám problém se šumem, který je slyšet na pozadí. Zkoušel jsem různé věci, ale pořád to není ono. Hledám nějaký způsob, jak efektivně odstranit ten otravný šum, protože mi to dost kazí celý projekt. Používám Audacity poprvé, takže si ještě nejsem jistý všemi možnostmi, které tam jsou. Slyšel jsem, že Audacity má nějaké nástroje na redukci šumu, ale nevím přesně, jak je použít. Mám nahrávku s rozhovorem a ten šum je opravdu nepříjemný. Zajímalo by mě, jestli existuje nějaký konkrétní postup, jak na to. Může mi někdo poradit, co všechno bych měl udělat krok za krokem? A co se týče nastavení – jak moc bych měl upravit ty parametry při odstraňování šumu? A co když se mi podaří odstranit šum, zhorší se tím kvalita hlasu? Rád bych znal i případné tipy na to, jak udělat nahrávku ještě kvalitnější po odstranění šumu. Budu moc vděčný za jakékoli rady nebo triky, které byste měli! Děkuji.

160 slov
1.6 minut čtení
7. 1. 2022
Bohuslav Vašíček
Bohuslav Vašíček

Odstranit šum z nahrávky v Audacity není tak složité, jak to vypadá. Tady je jednoduchý postup. Nejprve si vyber část nahrávky, kde je jenom šum, bez jakýchkoliv hlasů. Pak přejdi na efekt a vyber "Reduce Noise" nebo tak nějak. Potom klikni na "Get Noise Profile" – tím Audacity vezme vzorek šumu. Teď označ celou nahrávku, znovu jdi do efektů a vyber "Reduce Noise". Zde můžeš upravit parametry jako "Noise Reduction", "Sensitivity" a "Frequency Smoothing". Zkus začít s nižšími hodnotami, třeba 12 dB pro redukci, a pak si to poslechni, abys zjistil, co funguje nejlíp. Může se stát, že když to přeženeš, tak hlas bude znít uměle nebo zkresleně, takže to chce zkoušet.

Když se ti podaří zbavit šumu, můžeš nahrávku ještě vylepšit třeba EQ (ekvalizérem), abys zvýraznil hlasy a potlačil nepříjemné frekvence. A nezapomeň na kompresor, ten pomůže vyrovnat hlasitost v nahrávce. Drž se těchto tipů a mělo by to být lepší.

151 slov
1.5 minut čtení
24. 4. 2024
Tereza Vlková
Tereza Vlková

Zbavit se šumu v Audacity není zas tak složitý úkol. Tady je pár kroků, co můžeš zkusit. Nejprve si vyber část nahrávky, kde je jen ten šum, žádný hlas. Pak jdi do menu Efekty a najdi Redukce šumu. Klikni na "Získat profil šumu". To Audacity řekne, co chceš odstranit.

Potom označ celou nahrávku (Ctrl+A) a znovu otevři Redukci šumu. Teď nastav hodnoty – začni s standardními nastaveními, třeba 12 dB pro redukci a 6 ms pro dobu analýzy. Zkus to a poslechni si to. Pokud to moc zkresluje hlas, zkus snížit hodnotu redukce nebo zvýšit dobu analýzy.

Jo, občas to může zhoršit kvalitu hlasu, takže se neboj experimentovat, aby to znělo co nejlíp. Po odstranění šumu můžeš zvážit použití efektu Kompresor nebo Ekvalizér pro vylepšení kvality nahrávky. Hlavně si pamatuj – vždycky si ulož originál nahrávky, abys měl k čemu se vrátit, kdyby něco nevyšlo.

143 slov
1.4 minut čtení
10. 7. 2024
Radka Tomanová
Radka Tomanová