Audacity.cz/Fórum/Jaké pluginy byste doporučili pro mixování zvuku v Audacity?

Jaké pluginy byste doporučili pro mixování zvuku v Audacity?

Když mluvím o mixování zvuku, tak si nemohu pomoct, ale vždycky se mi vybaví Audacity. Je to skvělý nástroj, který je zdarma a má spoustu možností, ale co je podle vás nejlepší na tom, že si můžu do něj přidávat pluginy? Mám na mysli efektivní pluginy, které opravdu dokážou zlepšit kvalitu mého zvuku, možná nějaké pro EQ, kompresi nebo reverb. Samozřejmě vím, že jsou různé typy pluginů jako VST nebo LADSPA, ale nejsem si jistý, co je pro Audacity nejlepší. Slyšel jsem o několika populárních pluginách, které by mohly být užitečné, ale rád bych slyšel vaše osobní doporučení. Jaké máte zkušenosti s pluginy pro mixování? Myslíte si, že některé z nich výrazně ovlivnily vaše projekty? A co třeba zdarma pluginy – existují nějaké, které byste opravdu doporučili? Zajímalo by mě také, jestli je náročné je nainstalovat a jak s nimi pracovat v Audacity. Prostě mi dejte vědět, co používáte vy a jak vám to pomohlo ve vaší práci se zvukem. Díky moc za všechny tipy a rady!

167 slov
1.7 minut čtení
27. 2. 2023
Rudolf Eliáš
Rudolf Eliáš

K mixování zvuku v Audacity doporučuju pár pluginů, co mi fakt pomohly. Začněme s EQ, podle mě je skvělý TDR Nova – je to dynamický EQ a funguje super na vyladění zvuku. Pak určitě zkus kompresor od ReaPlugs, ten má hodně možností a je zdarma. Co se týče reverbu, Valhalla Supermassive je pecka, ale musíš se podívat, jestli je kompatibilní s Audacity. S instalací pluginů to není nic složitýho, stačí je stáhnout a hodit do správného adresáře v Audacity. Pak už je najdeš v efektových menu. Já jsem s těmahle pluginama dost posunul kvalitu zvuku, fakt to dělá rozdíl, hlavně když mixuješ víc stop dohromady. Zkus a uvidíš!

108 slov
1.1 minut čtení
22. 6. 2021
Jaroslava Adamcová
Jaroslava Adamcová

Pokud jde o pluginy pro Audacity, doporučuji zaměřit se na pár základních, které fakt pomůžou. Začal bych s VST pluginy, protože ty mají širokou škálu efektů a jsou hodně populární. Skvělé zdarma pluginy jsou třeba TDR Nova pro EQ, je to dynamický EQ, což je super pro úpravy frekvencí. Pro kompresi bych zkusil ReaComp od Cockos, je jednoduchý a efektivní. Na reverb je moc fajn Ambience, ten dává prostor zvuku a není náročný na nastavení. Instalace pluginů v Audacity není složitá – stačí je stáhnout a pak v Audacity jít do Preferences > Effects a přidat cestu k pluginům. Pak je už jenom aktivuješ. Osobně jsem viděl velký rozdíl v kvalitě zvuku po přidání těchto pluginů. Zkus to a uvidíš sám!

121 slov
1.2 minut čtení
21. 8. 2023
Magdaléna Jarošová
Magdaléna Jarošová